Donderdag 30/03/2023

Analyse

Die urenlange storing was wel het laatste dat Twitter nodig had

Homer Simpson als 'fail whale', een walvis die Twitter in de beginjaren toonde bij overbelasting. Beeld rv
Homer Simpson als 'fail whale', een walvis die Twitter in de beginjaren toonde bij overbelasting.Beeld rv

Twitter lag vandaag urenlang plat tijdens een van zijn zwaarste storingen van de afgelopen jaren. 2016 is nog maar net begonnen, maar is nu al om verschillende redenen een vreselijk jaar voor de sociaalnetwerksite.

In de beginjaren van Twitter was de voorstelling van een nieuwe iPhone voldoende om de sociaalnetwerksite plat te leggen. Er werd een dikke walvis getoond die zich verontschuldigde voor de "overvloed" aan tweets. De laatste jaren is die 'fail whale' niet meer te zien en kwamen storingen zo goed als niet meer voor.

Het was daarom zo bijzonder dat Twitters 350 miljoen actieve gebruikers vanochtend niet op Twitter geraakten: er was niets opmerkelijk aan de hand in de wereld. De storing duurde bovendien niet drie minuten, maar bijna drie uur.

Er is voor een sociaalnetwerksite niets zo pijnlijk als een storing, zeker als ze urenlang duurt. Elke minuut offline, betekent verloren inkomsten. Wie de laatste kwartaalresultaten opdeelt in uren, weet dat de ochtendlijke storing Twitter alles samen tussen de 200.000 à 400.000 dollar heeft gekost. Later die dag ging de site nog een paar keer plat. De zoekfunctie bleef nog langer haperen.

Het is nog maar eens een nieuw hoofdstuk in een kort, maar voor Twitter nu al bijzonder ongelukkig, 2016. De aandelenmarkt is sinds de jaarwisseling brutaal, maar investeerders spuwen Twitter nog meer uit. Terwijl het aandeel een jaar geleden nog aan 37,57 dollar noteerde, en in maart zelfs flirtte met 50 dollar, sloot het begin deze week tegen een absoluut dieptepunt sinds de beursgang in 2013: 17,94 dollar.

Een beurskoers is niet noodzakelijk een goede barometer voor de prestaties van een bedrijf, maar het toont wel dat Twitter weinig vertrouwen uitstraalt. Het is aan de nieuwe Twitter-CEO Jack Dorsey om het bedrijf weer op de rails te krijgen en een sterker imago te geven, maar sinds zijn aanstelling op 5 oktober is de koers alleen maar gezakt.

Behalve enkele nieuwe functies en kleine wijzigingen, waarvan sommigen in België niet eens zichtbaar zijn, hint Dorsey ook naar een grote verandering. Hij suggereerde dat Twitterberichten over de limiet van 140 tekens zouden kunnen gaan. "We gaan niet terughoudend zijn om meer nut en macht in te bouwen in Twitter voor mensen", licht Dorsey zijn idee toe. "Zolang het in overeenstemming is met wat mensen willen, gaan we het verkennen."

Met zijn plan om over 140 tekens te gaan, zou Twitter een concurrent kunnen worden voor steeds populairder wordende publicatiemedium Medium.com. Als de invloedrijke gebruikers en journalisten rechtstreeks op Twitter hun verhalen beginnen publiceren, kan Twitter meer bezoekers aantrekken en daar advertenties bij tonen.

Twitter-CEO Jack Dorsey. Beeld EPA
Twitter-CEO Jack Dorsey.Beeld EPA

Verloren strijd

Is het genoeg? Het tij kan keren als Twitter op 10 februari stabielere kwartaalresultaten en een duidelijke visie op tafel kan leggen. Volgens sommigen moet Twitter maar eens toegeven dat het de strijd tegen sociale netwerken als Facebook en Instagram heeft verloren. Dorsey-fans hopen dat hij de moed heeft om een volledige nieuwe richting uit te slaan en iets nieuws te proberen.

Twitter zou zichzelf ook kunnen neerleggen bij het feit dat het nooit de grootste groep gebruikers bij elkaar zal krijgen. In plaats daarvan kan het focussen op de huidige groep beperkte, maar invloedrijke gebruikers die het vandaag al heeft, en daar een winstmodel proberen rond te bouwen.

Vandaag straalt de sociaalnetwerksite zo weinig vertrouwen uit door investeerders te blijven beloven dat ze meer gebruikers zal aantrekken, maar dat niet kan tonen in haar resultaten.

"Twitter geeft niet om zijn huidige gebruikers en focust in plaats daarvan op het aantrekken van toekomstige gebruikers. Maar sociale apps groeien alleen maar door huidige gebruikers gelukkig te houden", analyseert financieel auteur Alex Pitti, die zijn Twitter-aandelen heeft verkocht.

Sinds de aanstelling van Jack Dorsey als CEO is het aandeel alleen maar gezakt. Beeld rv
Sinds de aanstelling van Jack Dorsey als CEO is het aandeel alleen maar gezakt.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234