Virtual Reality
Deze nieuwe lichting virtual reality pc's draagt u op uw rug
Uw toekomstige ik wil een duikje nemen in virtual reality, maar die kabels van de computer naar de vr-bril hangen zo lelijk in de weg? Het is een eerstewereldprobleem waarop pc-fabrikanten een radicale oplossing hebben gevonden: een computer in de vorm van een rugzak.
De HTC Vive en de Oculus Rift druppelen stilaan in handen van consumenten, waardoor virtual reality - voor de early adopters toch - inmiddels een feit is. Maar tegelijkertijd duiken ook de eerste ongemakken op. Een veelgehoorde klacht is dat de kabels van de pc naar de vr-bril en de hoofdtelefoon in de weg hangen van de bewegingsvrijheid die min of meer door de twee virtual reality-platformen wordt geleverd. En de enige manier om die kabels korter te maken, zo oordeelde een aantal pc-fabrikanten, is de pc gewoon op het lijf van de gebruiker te hangen.
Jarenlang kwamen pc's in twee vormen: de laptop en de 'desktop', die op een bureau blijft staan. Door nieuwe trends in het gebruik zijn er de afgelopen jaren een aantal mengvormen ontstaan, zoals pc's die bedoeld zijn om rechtstreeks op een tv-toestel te worden aangesloten. Een zogeheten 'backpack pc', zoals fabrikanten als het Taiwanese MSI, het Amerikaanse HP en het Chinese Zotac ze hebben aangekondigd, kan in diezelfde hoek worden gezien: een nieuwe vorm van het toestel, waarmee fabrikanten ook nieuwe vormen van gebruik volgen.
Gewichtig ding
HP kondigde al eventjes geleden zijn Omen-backpackpc aan, die momenteel nog in de prototypefase zit. Net als de 'Mobile VR Solution'-variant van Zotac. De eerste fabrikant die zijn toestel tot nu toe van dichtbij toonde was MSI, dat ermee showt op de Computex-beurs in thuisstad Taipei. Bijzonder handig blijkt zo'n ding, bij een eerste confrontatie ermee, niet: de MSI Backpack PC weegt losweg vijf kilogram.
PC-fabrikanten kunnen normaal gezien beter: er zijn tal van laptops op de markt die een heel eind onder dat gewicht gaan. Maar de Backpack PC moet een VR-ervaring kunnen draaien, en die heeft een rekenkracht nodig die typisch in zwaardere bureelpc's huist: een i7-chip van Intel met meerdere chipkernen, en een GeForce 970 van fabrikant nVidia. Bij de concurrerende apparaten, waarvan nog geen specificaties bekend zijn, wordt dat gewicht wellicht niet minder: ze hebben ongeveer dezelfde paardenkracht nodig als de MSI Backpack PC om HTC Vive- of Oculus Rift-toepassingen te draaien.
Van korte duur
Ook over de batterijduur vallen er vragen te stellen: de ingebouwde batterij van de MSI Backpack PC gaat, afhankelijk van hoe 'zwaar' de vr-applicatie is die de gebruiker erop probeert te doen draaien, één tot anderhalf uur mee. "Maar een uur is al lang om vol te houden in virtual reality", verdedigt Sam Chen, marketingdirecteur bij MSI, zijn product.
Door hun vorm vallen rugzakpc's moeilijk voor iets anders te gebruiken dan voor virtual reality-toepassingen, waardoor hun (voorlopig over de hele lijn onbekende) prijs het al forse prijskaartje van een vr-opstelling met de Vive of de Rift nog een eind omhoog haalt. Zonder dat er al noodzakelijk vr-ervaringen op de markt zijn die het rechtvaardigen. Misschien moeten gamemakers aan een jetpack-game beginnen te denken, die de externe sensatie van een apparaat op de gebruiker zijn rug integreert in zijn virtuele wereld?