Donderdag 21/11/2019

Biodiversiteit

Deze invasieve soorten vormen het grootste gevaar voor Europa

De noordelijke slangkopvis is afkomstig uit het zuiden en oosten van China. Beeld Pixnio

Wetenschappers hebben 66 invasieve plant- en diersoorten geïdentificeerd die nog niet gevestigd zijn in Europa, maar wel de grootste bedreiging vormen voor de Europese ecosystemen en biodiversiteit.

Het onderzoek door het Britse Centre for Ecology & Hydrology gaat uit van een lijst van 329 soorten die door de Europese Unie al werden aangeduid als bedreigend. Daarvan vormen er 8 een zeer groot risico, 40 een hoog risico en 18 een matig risico.

Handelsverkeer

De meeste geïdentificeerde soorten zijn afkomstig uit Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Waterdieren bereiken andere regio’s hoogstwaarschijnlijk via scheepvaart, terwijl soorten die op land leven mee kunnen reizen met goederen zoals planten.

“Het voorkomen dat deze soorten hier terechtkomen is de beste manier om invasies tegen te houden”, zegt Helen Roy. “Om te kunnen voorspellen hoe ze zich mogelijk verspreiden, is het van belang om de interactie tussen ecologische en sociaaleconomische factoren in kaart te brengen, zoals handelsroutes.”

De zwarte eekhoorn vormt een bedreiging voor de westelijke grijze eekhoorn en de Douglaseekhoorn. Beeld Wikimedia Commons/Ilona Loser

Risicosoorten

De acht soorten die een zeer groot risico vormen, zijn:

1. Channa argus of noordelijke slangkopvis, afkomstig uit het zuiden en oosten van China. De soort is inmiddels ook wijdverbreid in moerasachtige gebieden in Japan, waar hij inheemse vissoorten bedreigt.

2. Limnoperna fortunei, een weekdier afkomstig uit China en Zuidoost-Azië dat zich verspreid heeft naar Hongkong, Japan, Taiwan, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De soort verandert de inheemse fauna en beïnvloedt de zoetwatervoedselketen.

3. Orconectes rusticus, een kreeftensoort uit de Verenigde Staten die nu ook in Canada is gesignaleerd, een agressieve soort die vijanden goed weet te weerstaan en daardoor beter overleeft dan inheemse soorten.

4. Plotosus lineatus, de gestreepte koraalmeerval komt voor in de Indische Oceaan, maar werd in 2002 aangetroffen in het Middellandse Zeegebied en verspreidde zich snel langs de Israëlische kust. Hier verdringt hij inheemse soorten.

5. Codium parvulum, een zeewier uit de Indische Oceaan, heeft zich verspreid naar de kust van Israël en Libanon. De soort verandert de structuur en functionaliteit van ecosystemen.

6. Crepidula onyx, een slakkensoort die zijn oorsprong heeft aan de zuidkust van Californië en de noordelijke Pacifische kust van Mexico. Deze soort is inmiddels aangetroffen in Korea, Japan en Hongkong. Ook deze soort verandert inheemse ecosystemen.

7. Mytilopsis sallei, een weekdier dat oorspronkelijk voorkomt voor de kust van Panama en dat zich in de vorige eeuw verspreidde naar Fiji, India, Maleisië, Taiwan, Japan en Australië. Op sommige plaatsen is de soort zeer dominant, omdat hij kan overleven onder extreme omstandigheden.

8. Sciurus niger, de zwarte eekhoorn, afkomstig uit het oosten en midden van Noord-Amerika, concurreert met de westelijke grijze eekhoorn en de Douglaseekhoorn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234