NieuwsWetenschap
Deze fles wijn bracht meer dan een jaar door in de ruimte: ‘Prachtig smaakpalet’
Een fles Chateau Pétrus Pomerol, die meer dan een jaar aan boord van het International Space Station bewaard werd, heeft een ‘prachtig’ smaakpalet. Dat is het oordeel van twaalf wijnkenners, die de wijn blind proefden naast een fles die een jaar in een wijnkelder had gelegen.
Franse onderzoekers bestuderen een tiental flessen wijn en honderden stukken van wijnranken die naar de aarde terugkeerden na een verblijf in de ruimte. De peperdure bordeauxwijn werd in november 2019 richting ISS gelanceerd, in maart vorig jaar volgden 320 wijnstokken met merlot- en cabernet sauvignon-druiven. In januari bracht een SpaceX Dragon de wijn en de stokken terug naar de aarde.
De wijn werd blind geproefd en goed bevonden door twaalf Franse wijnkenners. De wijn die op aarde bleef smaakte “een beetje jonger” maar “beide waren prachtig”, zo zei wijnexpert en redacteur bij Decanter Jane Anson aan persagentschap AP.
De wijn kreeg door de gewichtsloosheid een andere kleur en het verblijf in de ruimte heeft de smaak veranderd. “De wijn heeft de kleur van bakstenen”, volgens CEO Nicolas Gaume van Space Cargo Unlimited, het bedrijf achter het experiment. “De smaak is uniek.”
De bedoeling van het experiment is wijndruiven beter bestand te maken voor de klimaatverandering. In de ruimte waren de druiven onderhevig aan microzwaartekracht en zware straling. Zo zouden ze eigenschappen moeten ontwikkelen die ze wapenen tegen de opwarming van de aarde.