Woensdag 13/11/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Deze 8 vragen over groene energie houden ons allemaal bezig

Ken jij het verschil tussen groene en grijze energie? Word jij vreselijk zenuwachtig van het opbod van energieleveranciers die stuk voor stuk beweren dat ze groener dan groen zijn? En is ‘groen’ überhaupt wel betaalbaar? Tijd voor een update van de vragen waarmee we allemaal worstelen - en daarom overvloedig op Google opzoeken. En tijd voor de antwoorden natuurlijk!

Beeld Getty Images

1. Groene of grijze stroom: wat is het verschil?
We spreken over groene stroom, als de energie wordt geproduceerd zonder fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool en kernenergie. Met andere woorden: het gaat om elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame of hernieuwbare energiebronnen, met name zonne-energie, windenergie, waterkracht en aardwarmte, die niet uitgeput kunnen geraken. Als daarentegen grijze energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld verbranding, komt er schadelijke koolstofdioxide vrij. Fossiele brandstoffen zijn niet alleen milieubelastend, maar geraken op den duur ook uitgeput.

2. Hoe kun je zien dat de stroom groen is?
Je kunt dit niet zien, want of je nu groene of grijze stroom koopt, de elektriciteit die uit je stopcontact komt, is dezelfde. Er is maar één stroomnet en hier gaat alle stroom doorheen, ongeacht of die opgewekt is door windmolens of kolencentrales. Dat je het niet kunt zien, wil niet zeggen dat je het niet kunt weten. Daarvoor bestaat de zogenaamde ‘Garantie van Oorsprong’. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijs waarmee energieleveranciers aantonen hoe hun elektriciteit geproduceerd wordt. Iedere energieleverancier die hernieuwbare stroom levert, is verplicht om per 1.000 kWh geleverde stroom een overeenkomstige hoeveelheid GvO’s voor te leggen.

3. Hoe groen is jouw energieleverancier?
Staar je niet blind op dat woord groen, want je kan daar verschillende kanten mee uit. Terwijl de ene leverancier zijn stroom ‘groener’ produceert dan de andere, koopt een andere leverancier zijn stroom ‘groener’ in. Nog belangrijker is dat je energieleverancier daadwerkelijk investeert in lokale, duurzame productie. Alleen door zelf in te zetten op zon en wind, kan hij echt het verschil maken. Zo toont Eneco zich zéér ambitieus: deze energieleverancier wil in 2022 voor alle particuliere klanten evenveel stroom produceren in België als ze verbruiken. Hiervoor kregen ze van Greenpeace een score van 16/20.

4. Is alle groene stroom ‘made in Belgium’?
Meestal niet. Gelukkig hoeven er geen kilometers te worden afgelegd om energie uit het buitenland in te voeren. Ongeveer een derde van de groene stroom in België komt uit eigen land. Wil je weten waar jouw stroom vandaan komt? Surf dan naar de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

5. Is er genoeg groene stroom voor iedereen?
Nee, zelfs als iedereen alleen groene stroom zou willen, zou dat nog niet lukken. Ongeveer een vijfde van de geleverde elektriciteit komt momenteel uit hernieuwbare energiebronnen. De meeste leveranciers bieden contracten aan met minstens een mix van groene en grijze energie, maar als klant kan je ook bij deze leveranciers een volledig groen contract afsluiten. Je kiest best voor een leverancier die zelf ook investeert in de productie van groene energie. Dit betekent dat hij het echt meent om onze planeet voor de toekomstige generaties schoner te maken.

6. Is groene energie niet een stuk duurder?
Nee, toch niet. Bij sommige leveranciers ben je voor groene stroom zelfs goedkoper uit dan voor grijze stroom bij hun concurrenten. Dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid hernieuwbare investeringen. Hoe meer men investeert, hoe lager de prijzen worden. Bovendien is hernieuwbare energie niet afhankelijk van de aankoop van grondstoffen; de prijzen van olie en gas hebben dus geen invloed op je uiteindelijke tarief.

7. Heeft groene energie louter voordelen of zijn er ook nadelen aan verbonden?
 Er zijn inderdaad nadelen, maar deze wegen niet op tegen de voordelen. Mogelijke nadelen zijn:
• Als je denkt aan de aanschaf van zonnepanelen, dan weet je dat de opstartkosten vaak hoog liggen. Maar... het rendement van je investering is nog altijd meer dan het rendement op je spaarboekje.
• Als er geen wind of zon is, dan is er ook geen wind- of zonne-energie. Daarom moeten we in de toekomst op zoek gaan naar innovatieve technieken om de overtollige zonne- en windenergie op te slaan voor later gebruik. Win-win voor iedereen dus.
• Niet iedereen is dol windmolens in het landschap. Daarom moeten we volop inzetten op windenergie, niet alleen op land, maar ook op zee. Op zee waait het immers nog harder en brengen de windturbines nog meer duurzame stroom aan land.
Tegenover deze ‘nadelen’ staan niet te onderschatten voordelen. Groene energie belast het milieu niet en kan nooit opgeraken. We worden minder afhankelijk van landen die olie en gas produceren, ook omdat we met zonnepanelen en warmtepompen zelf groene energie kunnen opwekken.

8. Legt Europa ons bepaalde richtlijnen ivm groene energie op?
Zeker! Europa heeft als doelstelling om tegen 2020 meer dan 20 procent van zijn energie duurzaam te produceren.

Ontdek hier alles over de groene stroom van Eneco en zorg mee voor onze planeet.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234