Woensdag 18/05/2022

Uitbreiding Essers

Deprez geeft niet toe aan Schauvliege: "Verwijder anders de gemaakte beloftes met Tipp-Ex"

Wouter Deprez. Beeld Jonas Lampens
Wouter Deprez.Beeld Jonas Lampens

De discussie tussen cabaretier Wouter Deprez en Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) houdt niet op. Deprez verzet zich tegen de verdere uitbreiding van het transportbedrijf Essers in waardevol natuurgebied in Genk en Zonhoven. In een nieuwe Facebookpost haalt hij de beloftes van Essers uit 2009 aan om geen nieuwe uitbreidingen meer te doen in natuurgebied.

TT

Deprez kroop opnieuw in zijn pen na de uithaal van Schauvliege aan zijn adres in Terzake vorige week. Die had hem verweten dat hij het verhaal fout vertelde. "Ik heb ingezien dat dat klopt", zegt Deprez. "Ik had gezegd dat er 300 hectare beschikbare bedrijfsgronden zijn in Limburg. Volgens de cijfers in uw commissie Leefmilieu gisteren gaat het om 900 hectare. Mijn excuses."

Volgens Deprez kreeg hij ook wel degelijk antwoord van het kabinet-Schauvliege, maar met de mededeling 'U weet zeker niet hoeveel tijd wij hier al in gestoken hebben'. "De laatste keer dat ik dat gezegd heb, was tegen een leraar in het zesde middelbaar. Toen ik op het mondeling examen wiskunde op geen enkele vraag kon antwoorden, zei ik als laatste argument: 'U weet zeker niet hoeveel tijd ik hier al ingestoken heb.' Pas bij het herexamen zag ik in dat dat een onvolwassen reactie was."

Volgens Deprez kreeg hij van het kabinet Schauvliege als antwoord:
Volgens Deprez kreeg hij van het kabinet Schauvliege als antwoord: "U weet zeker niet hoeveel tijd wij daarin gestoken hebben?"Beeld belga

"Verdere uitbreiding is uitgesloten"

Deprez verwijst in zijn Facebookpost ook naar het vorige gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplan (GRUP) uit 2009, dat door de Vlaamse regering indertijd werd goedgekeurd voor een eerdere kleinere uitbreiding van het bedrijventerrein van Essers. "Als u toch nog op het ingeslagen glibberige pad wilt doorgaan: in het GRUP van 2009, voor de eerdere uitbreiding in natuurgebied, staat drie keer uitdrukkelijk vermeld en beloofd dat deze uitbreiding éénmalig is. In het GRUP 2014 en in het bijbehorende MilieuEffectenRapport wordt met geen woord meer gerept over deze uitdrukkelijke voorwaarde."

Zo citeert Deprez uit het GRUP: "Op p. 9 staat: 'Omwille van de natuurwaarden van de omgeving is verdere uitbreiding uitgesloten.' Op p. 13 staat: 'Het gaat hier om een eenmalige uitbreiding in SBH-Z (speciale beschermingszone, red.). Groep Essers geeft duidelijk aan in de toekomst geen bijkomende uitbreidingen in de SBZ-H aan te vragen.' Op p. 21 staat: 'Het betreft een eenmalige uitbreiding; er is geen verdere uitbreiding mogelijk zonder significant negatieve impact.'"

Citaat uit het GRUP 2009:
Citaat uit het GRUP 2009: "Omwille van de natuurwaarden in de omgeving is verdere uitbreiding uitgesloten."Beeld rv
Het GRUP uit 2009:
Het GRUP uit 2009: "Essers geeft duidelijk aan in de toekomst geen bijkomende uitbreidingen in de SBZ-H aan te vragen."Beeld rv

"Misschien ziet de rechter het niet"

Wat Deprez doet besluiten: "U kunt twee dingen doen. Of u schrijft in het GRUP 2014 waarom de belofte van 2009 een loze belofte was.
Dat moet u niet doen: dan weet het grote publiek dat je aan de Vlaamse overheid om het even wat kunt beloven, zonder je aan je belofte te moeten houden. Of u verwijdert met Tipp-Ex de gemaakte beloftes en voorwaarden uit het GRUP van 2009. Wellicht valt dat het minste op. Misschien ziet de rechter het niet. Misschien valt het de publieke opinie niet op."

Deprez citeert ook advocaat milieurecht Hendrik Schoukens, die het nieuwe GRUP bestudeerde. "Hij kwam tot de volgende conclusie: het hele dossier voor de huidige uitbreiding van Essers nv is een slecht gecamoufleerde poging om de juiste procedure te ontwijken voor het kappen van Natura2000-bos. De bevoegde rechter zal bij een eventuele rechtszaak wellicht niet akkoord gaan met deze gang van zaken. 'Dat is spijtig', dacht ik, 'als je er al zoveel tijd hebt ingestoken, en dat het dan nog niet voorbij de rechter zal geraken.'"

De eerdere uitbreiding uit 2009. Beeld rv
De eerdere uitbreiding uit 2009.Beeld rv
De huidige uitbreiding, die nog door de Vlaamse regering moet worden goedgekeurd. Beeld rv
De huidige uitbreiding, die nog door de Vlaamse regering moet worden goedgekeurd.Beeld rv


Lees hieronder zelf het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan over de eerdere uitbreiding van Essers in 2009:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234