Woensdag 26/01/2022

Deprez vs. Essers

Deprez aan Schauvliege: "Water zien waar er geen is, dat heet fata morgana"

Wouter Deprez. Beeld Jonas Lampens
Wouter Deprez.Beeld Jonas Lampens

Cabaretier Wouter Deprez zet zijn kruistocht tegen de kap van een natuurgebied in Genk onverdroten verder. Volgens Deprez kent bevoegd minister Schauvliege het dossier niet, zo schrijft hij op Facebook na haar kritiek in 'Terzake'. "Joke, als de hallucinatie voorbij is, moet je het enige doen wat je nog kunt doen. Je moet met de ministerraad deze bestemmingswijziging afkeuren." Volgens de woordvoerder van Schauvliege versprak de minister zich gisteren in 'Terzake'.

AS

Wouter Deprez lanceerde dinsdag via Facebook een protestactie tegen de plannen van transportbedrijf Essers om een bos te kappen en er een nieuw industrieterrein te maken. Deprez was daarbij ook erg hard voor Joke Schauvliege, Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw: "Faut le faire, als minister tegenstander zijn van datgene wat je beheert. Met zulke vrienden hebben de bossen geen vijanden nodig", schreef hij op zijn Facebookpagina. Het bericht werd ondertussen al meer dan 13.000 keer gedeeld.

Compensatie

Genks burgemeester Wim Dries (CD&V) pareerde die kritiek gisteren in 'De Ochtend' op Radio 1: "We hebben als stad de compensatie gekregen dat we het prachtige natuurgebied De Maten verder kunnen versterken en uitbreiden. Op die manier is er een evenwicht tussen ecologie en economie."

Op haar beurt ging minister Schauvliege in de verdediging in VRT-programma 'Terzake'. "Wouter Deprez vertelt het verhaal niet correct", aldus Schauvliege. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan, er is goed over nagedacht. Maar het gaat hier wel over 400 jobs én er is een compensatie."

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw. Beeld BELGA
Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw.Beeld BELGA

Hallucinatie

Volgens Deprez kent minister Schauvliege het dossier Essers gewoon niet, zo schrijft hij nu op Facebook. Schauvliege haalde aan dat Essers een 'watergebonden' bedrijf is en dat het bedrijf enkel op die plaats kan uitbreiden omdat daar water aanwezig is.

Volgens Deprez is dat niet het geval. "Water zien waar er geen is, gebeurt meestal in de woestijn. Het heet "fata morgana" en het is een hallucinatie", schrijft Deprez. "Joke, als de hallucinatie voorbij is, moet je het enige doen wat je nog kunt doen. Je moet met de ministerraad deze bestemmingswijziging afkeuren."

En daarbij postte hij ook onderstaande foto.

"Het gaat om een lapsus van minister Schauvliege", reageert haar woordvoerder. "Ze bedoelde eigenlijk het tegenovergestelde: een niet-watergebonden bedrijf."

Gebrek aan visie

De cabaretier postte gisteren al een update over de rel op Facebook. "Ik heb me nog wat beter geïnformeerd en het wordt steeds boeiender. Zet u schrap."

Volgens Deprez vroeg Essers in 2009 al toestemming voor een uitbreiding. Het zou om een "eenmalige uitbreiding" gaan. "Vaststelling van dokter Deprez: een gebrek aan langetermijnvisie, én het falen van het kortetermijngeheugen, zowel van Essers nv als van de Vlaamse overheid."

Dikke, luie kinderen

Een van de voorwaarden voor die uitbreiding in 2009 was dat Essers de natuurwaarden zou verhogen op de terreinen waar ze vandaag wil kappen, zo stelt Deprez. "Essers nv heeft daar geen inspanningen voor gedaan, en staat dat ook trots rond te bazuinen, gebruikt het zelfs als argument. Want een waardeloos bos kappen gaat nu eenmaal makkelijker dan een waardevol."

"Hoe kleiner de inspanning vroeger, hoe groter de beloning nu. Diagnose van vader Deprez: als ik dezelfde manier van opvoeden bij mijn kinderen toepas, krijg ik heel snel dikke, luie kinderen die het gevoel hebben dat ze om het even wat kunnen doen", schrijft hij.

Europese richtlijn

Tot slot haalt Deprez ook aan dat volgens een kaart van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) het bos dat Essers wil kappen wel hoge natuurwaarden toekent. "Deze kaart komt - ten onrechte - niet in het milieueffectenrapport voor. Waarom? Als deze kaart wordt gevolgd, màg er volgens de Europese richtlijnen niet eens een ontbossing komen voor een individueel bedrijf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234