Donderdag 20/01/2022

Update

Depressies en burn-outs treffen steeds meer Belgen

Depressies en burn-outs sterkste stijgers bij psychische problemen in België. Beeld THINKSTOCK
Depressies en burn-outs sterkste stijgers bij psychische problemen in België.Beeld THINKSTOCK

Depressies en burn-outs zijn de sterkste stijgers onder de psychische aandoeningen. Het aantal gevallen is in ons land dubbel zo snel gestegen als andere psychische problemen, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Volgens Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen missen we in België "een goed werkende eerstelijnszorg".

Lynn Formesyn

Het aantal mensen dat langdurig werkonbekwaam is door een psychische aandoening en daarvoor een vergoeding van de ziekteverzekering krijgt, loopt op tot bijna 100.000. Dat is een stijging met 5 à 6 procent per jaar, dus met 25 à 30 procent in de periode 2007-2012.

Depressie
Het aantal mensen dat langdurig ziek is door een depressie stijgt daarentegen van 17.000 naar 27.000 in 5 jaar. Dat is een groei van 10 procent per jaar of 60 procent in vijf jaar.

Een procentueel even sterke stijging geldt ook voor het aantal patiënten dat met een burn-out langer dan een jaar afwezig is. Deze groep ging van 3.500 naar 5.750.

Nuance
De ziekteverzekering waarschuwt wel dat er veel meer mensen werkonbekwaam zijn door die aandoeningen: de meeste depressies duren geen jaar en veel patiënten zijn dus sneller aan het werk. Een andere relativering is dat die mensen mogelijk aan meer dan één aandoening lijden en hun werkonbekwaamheid niet alleen het gevolg is van een burn-out of een depressie.

undefined

Eerstelijn
Maar toch is er volgens de Belgische Federatie van Psychologen werk aan de winkel. Want in tegenstelling tot de lichamelijke gezondheidszorg, missen we in België een goed werkende eerstelijn om mensen met psychische klachten op te vangen, vindt Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie.

"Waar voor lichamelijke problematieken de huisarts het gros van de problemen opvangt, missen we voor de geestelijke gezondheidszorg een gelijkaardige zorgverstrekker." Lowet wijst erop dat men dat in andere Europese landen, zoals Nederland, oploste door een klinisch psycholoog een plaats te geven naast de huisarts.

De psychologen vinden dat dit ook in België moet. "Er is een hoge nood aan psychologische begeleiding voor mensen met psychische problemen, maar mensen vinden helaas hun weg niet naar de psycholoog."

Begeleiding
Lowet stelt een aantal concrete acties voor, met voorop de erkenning van de klinisch psycholoog als gezondheidsberoep. Mutualiteiten worden verder opgeroepen om hun (beperkte) terugbetalingen te concentreren op psychologische begeleidingen in plaats van psychotherapie.

"De grootste mutualiteit van het land, de CM, betaalt immers psychotherapie terug in plaats van psychologische begeleiding. Maar dat is mensen eigenlijk een rad voor de ogen draaien. Pscyhotherapie is een langdurige en gespecialiseerde behandelvorm die vaak veel langer duurt dan de 12 sessies die CM nu terugbetaalt."

Tot slot pleit Lowet voor informatiecampagnes van overheidswege.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234