Zondag 02/10/2022

De zeven leukste games voor de iPhone

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

Apples iPhone speelde in geen tijd klaar wat andere mobiele telefoons al jarenlang tevergeefs probeerden: mobilofoongebruikers videogames doen spelen. De Morgen maakt een eigenzinnige selectie uit het inmiddels zesduizend spelletjes tellende assortiment.

In essentie is de iPhone een derde mobiele console geworden, naast de Nintendo DS en de Sony PSP. In ongeveer twee jaar tijd groeide het aantal beschikbare videogames voor Apples iPhone en de mp3-speler iPod Touch naar 6.276 stuks.

Games zijn goed voor meer dan 23 procent van alles wat er op de App Store, Apples onlinewinkel voor iPhone- en iPod Touchgebruikers, beschikbaar is. Bijna 76 procent van alle gedownloade games worden betaald, zegt marktanalysebureau Mobclix. Daarmee is de iPhone stilaan aan het uitgroeien tot een derde mobiele console, naast Nintendo's DS en Sony's PSP. Er komen binnenkort dan ook speciale iPhoneafleveringen van bekende gamefranchises als Quake en Metal Gear Solid, maar voorlopig is de App Store vooral een springplank voor zogeheten 'indies': games die met een klein budget zijn gemaakt door een onafhankelijke fabrikant en die meestal het experiment niet schuwen. Hier zijn de zeven leukste games die momenteel beschikbaar zijn.

1. iShoot
De Amerikaanse informaticus Ethan Nicholas heeft onlangs zijn baan bij IT-bedrijf Sun Microsystems opgezegd: hij verdient veel meer aan zijn iPhonegame iShoot dan hij aan loon opstrijkt. De game werd erg snel een hit op de App Store omdat het donders eenvoudig en verslavend is: u koopt wat artillerie voor uw tank en moet vervolgens de drie andere voertuigen aan flarden schieten.

De game vereist, naast behendigheid en geluk, ook heel wat strategisch doorzicht: de aankoop en keuze van artillerie (van gewone mortierobussen tot cluster- en atoombommen) zijn cruciaal en een rake inslag kan ook de grond doen inzakken. De game zet u tegen erg intelligente computergestuurde tegenstanders, en er is ook een multiplayer: u kunt om beurten spelen door gewoon de iPhone door te geven. Een fantastische 'timewaster'.

Prijs: gratis 'lite'-versie, volledige versie kost 2,39 euro.

2. MissileCommand
Een van de oerklassiekers uit de gamewereld, in 1980 origineel uitgebracht op de console Atari 2600, vond vorig jaar een nieuwe thuis op de iPhone. Missile Command is een van de miskende klassiekers uit de prehistorie van de videogames: het heeft niet het cachet van een Pac-Man of Tetris, maar wist evengoed als die twee classics de tand des tijds te doorstaan.

Het komt erop neer om een aantal steden aan de grond te verdedigen tegen raketaanvallen. U beschikt over drie raketbases die, dankzij een raak schot aan de kop van de inslaande raketten, moeten voorkomen dat uw steden worden weggevaagd. Zodra er geen enkele stad meer overblijft, is de game over. Twee jaar geleden kwam er ook al een remake van Missile Command op de Xbox 360, maar de game lijkt meer op zijn plaats op een iPhone: terwijl Atarispelers vroeger (en Xboxeigenaars nu) een vizier moesten rondbewegen met hun joystick, volstaat het nu om op het scherm te tikken waar de raket moet inslaan.

Prijs: 3,99 euro.

3. Tap Tap Revenge
Er is geen Guitar Hero of Rock Band op de iPhone, maar de in België geboren Amerikaan Bart Decrem bracht afgelopen zomer zijn eigen interpretatie van die ritmegames op de App Store.

In Tap Tap Revenge speelt u bekende rocknummers na door, net als in Guitar Hero, de juiste snaar op de juiste plaats én op het juiste tijdstip te raken. De game op zich kost niets, alleen aangepaste versies (één met alleen dancemuziek, bijvoorbeeld) worden voor enkele euro's gesleten op de App Store. Er zitten standaard een paar nummers in (onder meer 'I Predict a Riot' van de Kaiser Chiefs), maar ook extra muziek kost enkele eurocenten.

Prijs: gratis liteversie, andere versies en uitbreidingen kosten enkele eurocenten tot enkele euro's.

4. Aqua Hoops
Wie zijn kindsheid doorbracht in de vroege jaren tachtig herinnert zich ongetwijfeld de waterspelletjes waarbij men door het vakkundig toebrengen van waterdruk via twee knoppen en het bewegen van het toestel zelf een bal door een goal, hoepel of een ander recipiënt moest zien te krijgen.

Nu heeft de iPhone alles om dat ordentelijk te simuleren: de interne hardware is krachtig genoeg om te doen alsof de telefoon een met water gevuld bakje is, en dankzij de ingebouwde bewegingssensoren kunt u de bal nog besturen nadat hij naar boven is geblazen. Er bestaan verscheidene varianten, maar ondergetekende was vooral gewonnen voor het basketbalspelletje Aqua Hoops.

Prijs: 0,79 euro.

5. iPint
Een van de betere 'advergames' die er bestaan, is dit behendigheidsspelletje van het Britse biermerk Carling. U schuift een glas bier over de toog van een café, naar de openstaande handen van zijn ontvanger en door de vlak gehouden iPhone lichtjes te bewegen zorgt u ervoor dat het niet op de grond klettert. Er staan allerhande obstakels in de weg (andere glazen, borrelnootjes, enzovoort), maar remmende objecten als bierviltjes kunnen strategisch in uw voordeel worden ingezet. Als beloning voor het beëindigen van de rit krijgt u een vers getapte, virtuele pint Carling. Het aantal beschikbare levels is erg karig (drie!), maar hun herspeelbaarheid ligt gelukkig hoog. Wegens de eveneens hoge toegankelijkheid een ideale game om op café te spelen.

Prijs: gratis.

6. 1112 Episode 1
Wie liever iets van langere adem speelt, is goed af met de mysteriegame 1112. Het is een episodische game, waarvan alleen de pilootaflevering momenteel op de App Store staat. 1112 is een zogeheten 'adventure game', een spelgenre dat twintig jaar geleden erg populair was: door de omgeving te verkennen, objecten op te rapen en eenvoudige commando's in te voeren moet de speler, de ene logische puzzel na de andere oplossend, het mysterie zien te ontrafelen. De game maakt erg goed gebruik van de mogelijkheden die in de iPhone zitten. Waaronder de interne 3D-hardware: sommige objecten in de game moeten met de vingers worden rondgedraaid om aanwijzingen te vinden.

Prijs: eerste aflevering kost 4,99 euro, volgende episodes zullen goedkoper zijn, zegt de uitgever. Er is ook een gratis liteversie.

7. Jellycar
De makers van puzzelgame Jellycar hebben erg goed opgelet toen ze de PSP-klassieker LocoRoco maakten. De speler bestuurt een automobiel die blijkbaar van gelatinepudding gemaakt is en die voor een korte tijd kan worden omgetoverd tot een al even knijpbare en botsende monstertruck. Gelukkig is het traject waar de speler zich een weg doorheen moet racen van dezelfde blubberige materie gemaakt, zodat u optimaal gebruik kunt maken van de fysieke kenmerken van uw auto om aan de eindmeet te geraken. Soms is het nadenken geblazen: uw eerste reflex om een neerstortend rotsblok te ontwijken moet u bijvoorbeeld onderdrukken om, met behulp van de kracht van het rotsblok, uw auto door een gat in het wegdek te proppen.

Prijs: gratis.

(Ronald Meeus)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234