Woensdag 07/06/2023

Onderzoek

De nieuwe man lijkt erg op de oude

De dweil, het strijkijzer, de mixer of het afwassponsje: de kans dat de vrouw in huis ze vastneemt, is na jaren van emancipatie nog altijd vele malen groter dan dat een man ermee aan de slag gaat.

DB

Vergeet de nieuwe man. Als hij al ooit bestaan heeft, dan toch voornamelijk op redacties van vrouwenbladen die hun dromen voor werkelijkheid namen. Dat blijkt alleszins uit het onderzoek 'Gender en Tijdsbesteding' van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). "Vrouwen hebben steeds vaker een betaalde baan", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. "Mannen doen meer huishoudelijk werk en nemen ook zorgtaken op zich. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt in België soms al verworven te zijn. Maar uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds 1 uur en 20 minuten per dag méér besteden aan huishoudelijk werk en 15 minuten meer aan de kinderen. Bovendien zit er ook amper evolutie in. De resultaten verschillen amper met die van vorige onderzoeken. De evolutie naar grotere gendergelijkheid is gestagneerd."

Ook in het weekend

Voor de cijfers baseert het IGVM zich op de resultaten van een grootschalig tijdsbestedingsonderzoek dat de FOD Economie in 2013 liet uitvoeren bij 2.744 huishoudens. Gelijkaardige onderzoeken werden gedaan in 2005 en 1999, het is dus perfect mogelijk om evoluties af te lezen.

Het verschil is zowel op weekdagen als in het weekend te zien. Terwijl een vrouw elke weekdag gemiddeld 3u17 bezig is in het huishouden, besteedt een Belgische man daar slechts 1u57 aan. De dames zijn gemiddeld een half uur bezig met de kinderen, de heren een kwartier. Voor wie dit weinig vindt: het zijn gemiddeldes, ook gezinnen zonder kinderen werden meegeteld.

Ook op een zaterdag zijn vrouwen 3u38 zoet met de was en de plas, mannen besteden er die dag 2u42 aan, oftewel een uur en een kwartier minder. Zowel op weekdagen als in het weekend hebben mannen meer vrije tijd dan vrouwen. Op zondag is dat zelfs een uur en tien minuten meer (5u31 tegenover 4u20).

De tijd die papa's aan de zorg voor en de opvoeding van hun kinderen besteden, stijgt. En vrouwen zijn per dag gemiddeld een half uur minder in het huishouden bezig dan eind vorige eeuw. Maar voor het overige blijken onze gedragspatronen bijzonder hardnekkig. "Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met de macht der gewoonte", zegt Liesbet Stevens. "Uit ons onderzoek blijkt dat meisjes tussen 10 en 17 jaar dagelijks al meer tijd besteden aan huishoudelijke taken dan jongens. Wie van jongs af aan een taak krijgt aangeleerd en die vaak doet, heeft ze na een tijd beter onder de knie. Huishoudelijk werk wordt dan al gauw de vaste taak van de vrouw."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234