Vrijdag 09/12/2022

Dierenleed

De kruistocht die SeaWorld in nauwe schoentjes dwingt

"Wat ze bij deze tweet vergaten te vermelden, is dat het kalfje naar Spanje is verscheept."Beeld Twitter

De aanklachten tegen de mishandeling van orka's vliegen SeaWorld om de oren. Toch probeert de Amerikaanse pretparkketen zijn onschuld hoog te houden door hartverwarmende fabels de wereld in te sturen. Online dierenkrant The Dodo ontmaskerde enkele van de vele leugens.

Lynn Formesyn

Deze week omschreef Joel Manby, CEO van SeaWorld, het publieke imago als een strijd. "Wanneer we de feiten tot bij onze bezoekers en partners brengen, winnen we. We weten dat de feiten in ons voordeel zijn", aldus Manby.

Fictie

Volgens The Dodo zijn deze zogenaamde feiten echter pure fictie, fabels waarachter schrijnende toestanden verborgen zitten. Hier volgen enkele valse statements die SeaWorld gebruikt om het dierenleed in de doofpot te stoppen.

null Beeld Facebook/SeaWorld
Beeld Facebook/SeaWorld

Om het gevangenschap van orka's te rechtvaardigen, stelt SeaWorld dat de dieren in hun parken even lang leven als in het wild. Ze claimen dat de gemiddelde levensverwachting van wilde orka's 30 jaar voor vrouwtjes en 19 voor mannetjes is, met een maximum levensduur van respectievelijk 50 en 30 jaar.

Uit gegevens van de National Oceanic and Atmospheric Administration blijkt dat de cijfers wel wat anders liggen. Zo worden orka's in het wild gemiddeld 50 (vrouwtjes) en 30 (mannetjes) jaar oud, met een maximumleeftijd van respectievelijk ongeveer 100 en 60 jaar. Vorig jaar nog werd langs de kust in Washington een vrouwelijke orka gespot met 103 levensjaren op haar teller.

Dit staat in schril contrast met het fiet dat in SeaWorld tot nu toe slechts één vrouwtje ouder werd dan 40 en twee mannetjes de 35 overleefden. Je zou toch verwachten dat de dieren in de "beschermde" omgeving, zonder wilde bedreigingen en met toegang tot medische zorgen net langer horen te leven.

In het wild leven deze dieren beduidend langer. Beeld THINKSTOCK
In het wild leven deze dieren beduidend langer.Beeld THINKSTOCK

De band tussen moeders en hun kalveren zou heilig zijn voor SeaWorld. Via allerlei kanalen, waaronder Twitter, wordt de mooie boodschap verspreid dat ze orkababy's niet scheiden van hun moeder en veel respect hebben voor de speciale connectie. Nonprofitorganisatie Orca Network zegt echter dat minstens acht kalveren al werden verscheept terwijl ze nog afhankelijk waren van hun moeders. Ook voormalig trainer in SeaWorld John Hargrove getuigt dat hij op de hoogte is van minstens 19 gevallen. In het wild spenderen vele orka's vaak decennia aan de zijde van hun moeder.

Volgens SeaWorld bloeien hun orka's helemaal open. "Er zijn een overweldigend aantal signalen dat deze dieren helemaal niet floreren, maar eerder amper overleven", aldus ex-trainer Hargrove.

In februari dit jaar nog stierf een beloega (witte walvis) na een gevecht met een soortgenoot. Experten bevestigen dat dit in het wild nooit zou gebeuren. Ook orka's raakten al herhaaldelijk gewond na schermutselingen met andere zwaardwalvissen, maar evengoed door te veel blootstelling aan de zon en door te kauwen op roosters. De dieren zouden los van het fysieke ook mentaal rake klappen krijgen. Psychosen en angstaanvallen worden naar verluidt onderdrukt met Valium.

"Uithongeren? Dat gebeurt écht niet bij SeaWorld." Het verwijt dat het ontzeggen van voeding misbruikt wordt om te dieren te doen presteren in shows wordt steevast ontkend. John Jett, die zich in het verleden zelf schuldig maakte aan dergelijke praktijken in het populaire themapark, getuigt dat orka's wel degelijk uitgehongerd worden, zeker wanneer er bekende sterren of VIP's verwacht worden.

Last but not least, verklaarde CEO Manby deze week nog dat het SeaWorlds' doel is "zich te engageren in een gezonde dialoog, gebaseerd op feiten". Met de hashtag #AskSeaWorld nodigen ze mensen uit om via Twitter vragen te stellen over het reilen en zeilen in de pretparkketen. Mooi, maar durf geen vragen te stellen over dierenleed! Na de lancering van de campagne werd de Twitter-account gebombardeerd met vragen over de verzorging van de orka's. De oplossing? Verberg alles achter trolls en spambots.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234