Woensdag 22/01/2020

Meerwaarde of kermis

De geboortefotograaf: voor ouders een meerwaarde, voor gynaecologen vaak 'een kermis'

Deze foto van de Belgische Marijke Thoen werd onlangs verkozen tot beste geboortefoto ter wereld. Beeld © Marijke Thoen

De eerste wee, de eerste kik, de eerste ontmoeting met de familie. Geboortefotografen leggen deze momenten steeds vaker vast. Maar hun aanwezigheid in de verloskamer wordt niet door alle gynaecologen gewaardeerd.

7 juni 2015. Dat is de dag waarop Mieke Deschacht (23) beviel van haar dochtertje Nelle. Waren daarvan getuige: haar partner, haar moeder, haar vader en Marijke Thoen, een geboortefotografe. Die laatste werd opgebeld zodra Mieke 6 centimeter ontsluiting had. Omdat Mieke koste wat kost die bijzondere gebeurtenis wilde laten vastleggen. "Natuurlijk, iemand van de familie had dat ook gekund. Maar de beelden van een professional zijn gewoon veel mooier. Zo iemand weet wat te doen. En valt niet flauw. (lacht)"

De pijnlijke grimassen door de weeën, een steunende knuffel, de klamme handjes vooraf: allemaal werden ze door Marijke Thoen vastgelegd. Maar ook het gezichtje van Nelle, tijdens en na de onderwaterbevalling, werd gefotografeerd, evenals als de fiere oma die meteen daarna met bloemen komt aanzetten. "Het gaat altijd om de emoties, nooit om de sensatie. Medische handelingen als het toedienen van epidurale verdoving of de knip laat ik niet zien", legt Thoen uit.

Haar zwartwitbeelden worden gesmaakt, zegt ze. Onlangs werd een van de bevallingsfoto's die ze bij Mieke maakte bekroond tot beste ter wereld. "De laatste twee jaar stijgt het aantal aanvragen enorm. Steeds meer mensen willen dat intieme moment vastleggen, net zoals ze dat ook bij een huwelijk doen."

Al genoeg volk aanwezig

Toch deelt niet iedereen het enthousiasme van de ouders. Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologen is gekant tegen de praktijk. "Voor ons geldt dat een bevalling een zo intiem en sereen mogelijk moment moet blijven. Zo'n gebeurtenis verdraagt geen vreemde blikken", zegt de man die aan het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk werkt. In dat ziekenhuis staat in het reglement dat geen andere mensen dan de familie in de verloskamer worden toegelaten. "Anders dreigt het een kermis te worden."

Leonardo Gucciardo, sinds anderhalf jaar hoofd van de dienst verloskunde aan het Universitair Ziekenhuis Brussel, treedt de vereniging bij. "Tijdens de bevalling worden geen beroepsfotografen toegelaten, zo staat in ons beleid." Volgens hem heeft dat niets te maken met risico's voor de moeder of het kind. Wel met een teveel aan mensen in een kleine ruimte. "Je mag niet vergeten dat er ook al verloskundigen, artsen en soms ook studenten aanwezig zijn."

Kostbare foto's

De geboortefotografen begrijpen de tegenkanting niet. In de praktijk merken ze er ook weinig van. Zelf heeft Marijke Thoen altijd toegang tot de verloskamer gekregen. "Ik krijg ook positieve reacties van gynaecologen en vroedvrouwen."

Dat een beroepsfotograaf een bevalling minder sereen en minder intiem maakt, spreekt Mieke tegen. "Ik denk dat sommige gynaecologen een verkeerd beeld hebben. Het is niet zo dat er iemand met een camera tussen je benen staat en vraagt om mooi te lachen."

Volgens Mieke bleef Marijke de hele tijd stil op de achtergrond - ze merkte haar amper op. "Ik zat tijdens de bevalling ook wel in een soort van cocon en was me niet bewust van wat er allemaal rondom mij gebeurde. Maar net daarom zijn die foto's vandaag zo kostbaar voor mij." Ze kijkt er elke dag naar, zegt ze. Om alles nog eens opnieuw te beleven.

Voor Mieke staat het dan ook vast: als er straks een broertje of zusje voor Nelle komt, dan komt er ook weer een geboortefotograaf. Ze gaat ervan uit dat dat geen probleem is. "Een vrouw mag toch wel zelf beslissen hoe ze wil bevallen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234