Zondag 29/05/2022

Voeding

De ene Big Mac is de andere niet

null Beeld mcdonalds
Beeld mcdonalds

Welke ingrediënten in de frietjes van McDonald's zitten, kon u enige tijd geleden ontdekken op onze website. Maar niet alle McDonald's-frietjes blijken hetzelfde. Per land verschillen bij de fastfoodketen de ingrediënten van de producten - de Amerikaanse varianten bevatten over het algemeen iets meer vet dan de Europese. "Een kwestie van smaak en wetgeving", klinkt het bij McDonald's.

Jill Casters

McDonald's heeft meer dan 32.000 restaurants in 117 landen. Overal ter wereld worden nagenoeg dezelfde producten verkocht. Maar nergens zijn die producten exact hetzelfde.

De ingrediënten van de frietjes die u enkele weken geleden op onze website kon nalezen, waren die van de French fries en niet van de Belgische frietjes. Toen een lezer ons erop wees dat niet alle McDonald's-frietjes hetzelfde zijn, trokken we op onderzoek uit.

Zowat elk gerecht heeft een andere samenstelling in de verschillende landen waar McDonald's actief is. Daarbij zijn we in Europa lichtjes in het voordeel: een gezonde maaltijd hoef je natuurlijk niet te verwachten, maar de gerechten in de VS zijn nog net dat tikkeltje ongezonder dan bij ons.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

1. Frietjes

Foodblogster Food Babe hield eerder al de verschillen tussen de Amerikaanse en de Britse frietjes onder de loep. De Britse variant, die vergelijkbaar is met de onze, bestond nagenoeg alleen uit aardappelen, plantaardige olie, een beetje suiker en zout. De Amerikaanse frietjes bevatten daarnaast het chemische bewaarmiddel TBHQ, transvet (een onverzadigde vetsoort), natuurlijke rundsaromaten en dimethylpolysiloxane, een schuimwerend middel dat onder andere gebruikt wordt in poetsmiddelen en cosmetica.

McDonald's wil een transparant voedingsbeleid voeren en publiceert de voedingswaarden van zijn producten per land op zijn desbetreffende websites. Een vergelijking van honderd gram frietjes in de VS en in België geeft volgend resultaat:

null Beeld McDonald's
Beeld McDonald's

Meer calorieën, iets meer vet en meer koolhydraten dus in de French fries. Bij McDonald's België klinkt het dat de keten overal ter wereld de wetgeving volgt. "In België voldoen we aan de Europese wetgeving, die iets strikter is", luidt het. "Maar in elk land zorgen we voor de beste kwaliteit en volgen we de lokale wetgeving."

Maar waarom dan bewust kiezen voor een ongezondere variant, als het ook gezonder kan? Becca Hary, director Global Media Relations laat in een reactie aan onze redactie weten dat het een kwestie is van smaak. "Onze recepten verschillen per land om tegemoet te komen aan de verschillende smaken van onze klanten overal ter wereld", klinkt het. McDonald's zegt op permanente basis smaaktesten te houden voor al zijn producten.

2. McNuggets

Een vergelijkbaar verschil bij de McNuggets, waarvan CNN de verschillen bestudeerde. Naast meer calorieën en vet bevatten de Amerikaanse McNuggets, net als de frietjes, ook de chemische stoffen TBHQ en dimethylpolysiloxane.

Volgens Marion Nestle, professor aan New York University en auteur van 'What to eat', houden deze producten geen gevaar in, al pleit ze er zelf voor "geen voeding te eten met een ingrediënt dat je niet kan uitspreken".

TBHQ is een bewaarmiddel voor plantaardige en dierlijke vetten op basis van petroleum. In de McNuggets is de hoeveelheid beperkt tot 0,2 procent van de olie. Dimethylpolysiloxane is een soort silicone die onder andere verwerkt wordt in poetsmiddelen, cosmetica en speelgoed. In voedingswaren wordt het gebruikt om ervoor te zorgen dat de olie niet gaat schuimen en het product de juiste textuur behoudt. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie vond geen negatieve gezondheidseffecten die aan het middel gelinkt konden worden.

De voedingswaarden van tien McNuggets:

null Beeld McDonald's
Beeld McDonald's

Opmerkelijk is wel dat de Europese producten aanzienlijk meer zout bevatten dan de Amerikaanse. "Toch zou ik zeker de Europese nuggets verkiezen boven de Amerikaanse", zei Ruth Winter, auteur van 'A consumer's dictionary of food additives' aan CNN.

Ook hier is het een kwestie van smaak, klinkt het bij McDonald's International. In de VS worden de McNuggets gepaneerd en dan gebakken, in Europa worden ze gebakken en krijgen ze daarna pas hun jasje. Bijgevolg absorberen de Europese McNuggets minder olie en zijn ze minder vet.

In 2003 noemde een federale rechter de McNuggets van McDonald's "een McFrankenstein-creatie van verschillende elementen die niet gebruikt worden door de thuiskok". Daarop lanceerde McDonald's kleinere McNuggets met enkel wit vlees. Maar de TBHQ en dimethylpolysiloxane bleven behouden. Volgens sommige voedingsdeskundigen zijn de chemische stoffen nodig om de vorm en textuur van de nuggets te bewaren.

3. Big Mac

Tot slot willen we u ook de vergelijking tussen een Amerikaanse en een Europese Big Mac niet onthouden. Volgens de ingrediëntenlijst van McDonald'sproducten in de Verenigde Staten zitten in een Big Mac geen TBHQ en dimethylpolysiloxane.

Het verschil in vetgehalte lijkt hier ook minder groot, maar vermeldenswaardig is wel dat een Europese Big Mac ondanks een iets grotere portie (220g tegenover 211g in de States, of een verschil van 3,8 procent) toch nog steeds minder calorieën bevat.

null Beeld McDonald's
Beeld McDonald's
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234