Zaterdag 19/10/2019

Interview

De eerste proefbuisbaby is veertig: "Ik was de eerste baby na Jezus zonder dat de ouders seks hadden”

Beeld AP

Acht miljoen baby's werden sinds 1978 verwekt in petrischaaltjes, maar Louise Brown is voor altijd de eerste. De Belgische vereniging voor reproductieve geneeskunde vierde gisteren de veertigste verjaardag van ivf, en dus ook de hare. "Mijn tweede naam is Joy, omdat mijn geboorte vreugde zou brengen voor de wereld."

Rechtgeaarde quizzers gooien haar naam er meteen uit wanneer iemand nog maar halfweg het woord 'proefbuisbaby' is. De op het eerste gezicht doodnormale Britse is een fenomeen. Eentje waarvoor 260 verpleegkundigen, gynaecologen en andere fertiliteitsspecialisten zich gisteren op een congres in Brussel verdrongen om een glimp te kunnen vastleggen met hun smartphone.

Brown is een icoon van de wetenschap, voor wie proffen zich verdringen om een selfie te maken. Beeld Eric de Mildt

U bent hier een bezienswaardigheid.

Brown: "Dan had je erbij moeten zijn op de ivf-conferentie in Marrakesh deze zomer. Daar stonden wereldvermaarde proffen uren in de rij, gewoon om mij van dichtbij te zien."

Vorige week was u nog in China, Rusland hing daarstraks aan de telefoon. Om de twee dagen krijgt u aanvragen van over de hele wereld. Hoe is het om een icoon uit de wetenschap te zijn?

"Best oké, ik heb het nooit anders geweten. Ik ben bij wijze van spreken opgegroeid met fotografen en journalisten in huis. Voor het overige ben ik totaal niet zo bijzonder. Ik ben een doorsnee moeder uit Bristol met een voltijdse job in de logistiek. En toevallig ben ik de eerste baby die ooit buiten een baarmoeder verwekt werd. Ik vind het wel belangrijk om overal te gaan spreken. Laatst was ik in Japan: wist je dat je daar getrouwd moet zijn om recht te hebben op in-vitrofertilisatie? In Frankrijk worden lesbische koppels geweerd. Waanzinnig is dat. Als ik dan iets kan betekenen in het debat, doe ik dat graag."

Uw geboorte zorgde voor de nodige controverse.

"Absoluut. Vooral in religieuze middens. Ik werd gezien als een mirakel, de eerste baby na Jezus die niet geboren werd nadat een man en een vrouw seks hadden."

De behandelende artsen Patrick Steptoe en Robert Edwards waren pioniers. Edwards kreeg zelfs de Nobelprijs. Maar uw ouders waren dat ook. Beseften ze toen hoe revolutionair de behandeling was?

"Die hebben daar volgens mij nooit bij stilgestaan. Mijn moeder wilde gewoon doodgraag een kind, ze had er alles voor over. Dat het gelukt is, is een wonder, zo hebben de artsen steeds gezegd. Ze hadden al meer dan honderd pogingen gedaan bij andere vrouwen, zonder resultaat. En dan kwam mijn moeder: één eicel, één poging en daar was ik. Vier jaar later hebben mijn ouders overigens nog een dochter gekregen via ivf. Nathalie was de veertigste ivf-baby, maar wel de allereerste die zelf ook een kind kreeg: mijn nichtje Casey. Voor de wetenschap is zij dus ook erg bijzonder, de artsen waren over the moon. Mijn ouders iets minder, Nathalie was toen pas 16 jaar oud." (lacht)

U heeft ook twee zonen. Zijn zij ook met ivf geboren?

"Nee, Cameron is 12 en Aiden 5 en ze zijn allebei natuurlijk verwekt. Proefbuiskinderen hebben niet noodzakelijk problemen om zelf baby's te krijgen. Zeker niet wanneer hun ouders geen aanwijsbaar medisch of genetisch probleem hebben. Mensen vroegen me vroeger steeds: zou je het zelf doen, ivf? Daar heb ik nooit een seconde over moeten nadenken. Uiteraard. Zeker nu ik zelf kinderen heb, besef ik wat ivf betekent voor vrouwen en koppels die anders niet zwanger zouden worden. Mijn tweede naam is daarom overigens ook Joy, een ideetje van de dokters."

Waarom precies?

"Zij voorspelden toen al hoeveel vreugde ivf de wereld nog zou brengen. Ik stond daar symbool voor. Maar waarom ik Louise heet, is nog steeds een raadsel."

Nooit aan uw ouders gevraagd?

"Toch wel. Maar die wisten ook niet waar de naam vandaan gekomen was. Ze hadden me er zelf nog geen gegeven, maar een dag na mijn geboorte stonden de kranten blijkbaar vol met 'Louise Brown is geboren'. Dus toen dachten ze: oké, Louise dus."

Wanneer hebben ze u verteld dat u toch wel bijzonder was?

"Oh, heel vroeg. Op mijn vierde kreeg ik al de video van mijn geboorte te zien en vertelden ze me dat de dokters hadden geholpen. Ja, die kende ik uiteraard, dat waren vrienden intussen. Mijn ouders waren er extreem open over omdat ze wilden vermijden dat ik er op een andere manier mee geconfronteerd werd. Heel de wereld wist namelijk al wie ik was."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234