Games
De definitieve gids: alle eindejaarsgames waar we sinds de E3 naar uitkijken
Na de Electronic Entertainment Expo (E3), waarvan editie 2015 deze week de deuren sloot, kunnen gamers stilaan hun najaar plannen: de meeste gameuitgevers nemen die industriehoogmis namelijk te baat om de lanceringsdatum van hun eindejaarskleppers te cementeren. Hier zijn, maand per maand, de games waar wij alvast naar uitkijken. Met telkens een alternatiefje voor wie aan één game per maand niet genoeg heeft, of voor wie het genre van onze eerste keuze niet zo ligt.
September: 'Metal Gear Solid V: The Phantom Pain' (01/09)
Het komt zò goed met deze game. Een tegelijkertijd epische en poëtische spionageklepper waarin u - onder meer - infiltreert in het door de Sovjetunie bezette Afghanistan van de jaren 80, militaire bases binnensluipt, in stilte neer te leggen vijanden eventjes perplex doet staan door u te verstoppen achter een kartonnen doos waarop een blote vrouw afgebeeld staat, en alles in de omgeving - van neergeslagen tegenstanders via wapentuig tot rondlopend vee - kunt laten oppikken dankzij een 'Fulton'-ballon.
Op uw eigen basis op zee kunt u vervolgens al die gestolen waren inzetten om het bolwerk beter te beschermen tegen een aanval. De plot, die vorig jaar al in gang werd getrapt met de proloog 'Metal Gear Solid V: Ground Zeroes', belooft een wild meanderende dollemansrit te worden. De dialogen zullen er, net als die in alle andere 'Metal Gear Solid'-games, weer inhakken. En Kiefer Sutherland uit '24' verleende zijn stem en zijn in 'motion capture' gevatte bewegingen aan hoofdpersonage Big Boss.
Alternatief: 'Super Mario Maker' (11/09) is evengoed een game waar we stevig naar uitkijken. Je eigen 'Super Mario Bros'-levels maken, voor zowel de klassieke versie uit 1985 als de gemoderniseerde uitvoering van nog maar enkele jaren geleden? Daar hebben we zin in, ja. Al jaren zelfs, waardoor we ons afvragen waar deze game, en Nintendo's idee dat er misschien wel een publiek voor zou zijn, al die jaren is gebleven.
De besturing, met het styluspennetje van de Nintendo GamePad, leent zich uitstekend tot het gebruiken van deze 'construction set', een gamefenomeen dat enorm groot was in de jaren 80 (toen had je onder meer ook 'Shoot 'em up construction kit', 'Adventure Construction Set' of 'Garry Kitchen's Game Maker'), en met deze titel eerherstel lijkt te krijgen.
Nog in september: 'Mad Max' (04/09), 'Forza Motorsport 6' (18/09), 'Pro Evolution Soccer' (18/09), 'Fifa 16' (24/09), 'Skylanders: Super Chargers' (20/09), 'NBA 2K16' (29/09)
Oktober: 'Assassin's Creed: Syndicate' (23/10)
Vorige aflevering, het zich in het Parijs van de Franse Revolutie afspelende 'Assassin's Creed: Unity' was een herbronning voor de langlopende reeks historische sf-thrillers, maar dan wel een die haar doel lichtelijk voorbijschoot.
Vanzelfsprekend waren we ervoor beducht om nog meer teleurgesteld te worden, maar toen we een glimp van opvolger 'Assassin's Creed: Syndicate' mochten aanschouwen - eerst bij ontwikkelaar Ubisoft zelf, in het Canadese Québec City, later gameplaybeelden tijdens de E3 - waren we weer gerustgesteld.
Er kwam een nieuw én verrassend tijdperk bij (Londen aan het einde van de industriële revolutie), de formule werd weer op een verrassende manier omgegooid (de lijf-aan-lijfgevechten zijn harder, de decors zijn constant in beweging dankzij het drukke verkeer in de stad), en er wordt voor het eerst een verhaal verteld in de gamereeks waarin een mannelijke en een vrouwelijke protagonist evenwaardig zijn.
Zelfs het verschil tussen de twee lijkt goed afgemeten: als je van snelle, roekeloze actie houdt kies je hem; werk je liever afgemeten en precies, dan ga je voor haar. Het brengt de twee uitersten waartussen een 'Assassin's Creed'-game al sinds aflevering II laveert wat dichter bij elkaar.
Alternatief: 'Rainbow Six: Siege' (13/10) toont dat oktober de maand van het Franse gamehuis Ubisoft wordt. Met zijn volwassen, emotionele benadering van een multiplayer-teamshooter had hij ons al beet tijdens vorige E3, en dichter bij de releasedatum blijft de game ons verder en verder overtuigen. De speelmodi zijn goed uitgekiend, het decor kan spectaculair aan gruzelementen worden geschoten, en de menselijke druk die op je wordt gelegd als speler houdt je wel eventjes in het spel. Alleen jammer dat deze game uitsluitend iets voor samenspelers is.
Nog in oktober: 'Rock Band 4' (06/10), 'Uncharted: The Nathan Drake Collection' (07/10), 'Guitar Hero Live' (20/10), 'Halo 5: Guardians' (27/10)
November: 'Fallout 4' (10/11)
Deze is de spreekwoordelijke 'nobrainer' van het najaar. De betoverende wereld-na-de-bom, die miljoenen spelers honderden uren lang exploreerden in voorgaande delen 'Fallout 3' en 'Fallout: New Vegas', is weer terug met dit langverwachte vierde deel.
Dat weer tjokvol belooft te zitten met kleinmenselijke anekdotes, ontroerende miniqueestes en betoverende beelden van de nieuwe samenleving die zich moeizaam op de brokken van de verwoeste oude aan het oprichten is. Ellende en poëzie gaan hand in hand in de 'Wasteland' die gamehuis Bethesda in de twee vorige delen heeft neergezet, en met de kracht van de nieuwe consoles kan dat element alleen maar beter worden in de vierde episode.
En ach, wat als de dingen die Bethesda van 'Fallout 4' heeft getoond op E3 er visueel misschien maar een beetje flets uitzien in vergelijking met andere meuk die momenteel op de markt is? Hetgene wat u in de game houdt (en de makers denken dat het minstens 400 uur zal duren voordat u het een beetje beu zal worden) zullen niet de 'graphics' zijn, maar de diepmenselijke toon die door de gebeurtenissen loopt.
Alternatief: In 'Star Wars: Battlefront' (19/11) brengt de actie u in alle grote veldslagen die u uit de voorgaande 'Star Wars'-films kent, zoals de slag om ijsplaneet Hoth en de verbeten eindstrijd (met die Ewok-beesten!) op de bosmaan Endor. Met meerdere spelers tegelijkertijd, zodat het boeltje ook wat tactisch kan worden aangepakt. En op verschillende niveaus: van de infanterist op de grond via de bestuurder van een looptank tot de piloot van een X-Wing- of Tie Fighter-tuig. EA DICE, de Zweedse studio die ook al de 'Battlefield'-games maakte, scande voor deze game de originele attributen die destijds voor de films werden gebruikt in, en bezocht opnieuw de originele locaties die de filmmakers aandeden (zoals het noorden van Noorwegen voor Hoth en het Californische Redwood Forest voor Endor), om de game zo authentiek mogelijk op 'Star Wars' te doen lijken.
Nog in november: 'Need for Speed' (3/11), 'XCom 2', 'Call of Duty: Black Ops III' (6/11), 'Rise of the Tomb Raider' (10/11)
December: 'Just Cause 3' (01/12)
Zo veel mogelijk keet schoppen in een open gamewereld, liefst van het gewelddadige soort: het is een videogameregister dat de 'Grand Theft Auto'-reeks bijna vijftien jaar geleden opentrok, maar dat sindsdien werd geperfectioneerd en in nieuwe richtingen werd gestuurd door andere titels.
Zoals de 'Just Cause'-reeks, die de destructieve mest die je kunt aanrichten naar het decor van een gewapende revolutie brengt. In de twee eerste afleveringen deed je een despotisch regime in respectievelijk een Caraïbische bananenrepubliek en een Zuidoost-Aziatische archipel afbrokkelen, één verwoeste militaire basis of olieraffinaderij per keer, en die actie wordt in 'Just Cause 3' verdergezet op een eiland in de Middellandse Zee.
Ook met de fysische werkelijkheid wordt het weer niet zo nauw genomen: je personage vliegt als een revolutionaire superheld van richel naar dak naar helikopter met zijn speciale werphaak, en dankzij de in deze aflevering toegevoegde wingsuit kan hij zelfs vliegen. Of hij steelt een met nitro-aandrijving uitgeruste tractor, en vliegt daarmee over de wegen van de meer dan 600 vierkante kilometer grote wereld: het kan allemaal.
Alternatief: 'Hitman' (8/12) belooft een terugkeer in te luiden naar de kern van de ondertussen al zes afleveringen durende sluipspellenreeks: een gamewereld met grote omgevingen, waarin de speler tientallen manieren ontdekt om zijn doelwit - geruisloos of niet - om te leggen. Voor 'Hitman: Absolution' in 2012 kozen de makers voor een iets compactere, auctorieel geleide ervaring, die toen niet door alle fans van de reeks werd gesmaakt. Dat probleem gaat zich met deze zesde, ondertitelloze aflevering niet voordoen, bezweerde de Deense gamestudio IO Interactive tijdens de E3: alle levels zijn zes tot zeven keer groter dan in die voorganger, en het aantal verschillende manieren om tot de uiteindelijke aanslag over te gaan zou geen voorgaande kennen.
Nog in december: 'Xenoblade Chronicles X' (4/12)