Woensdag 01/02/2023

Educatief

De beste onlinecursussen die u deze zomer kunt volgen als een strand of festival niet uw ding is

Beeld ter illustratie. Beeld EPA
Beeld ter illustratie.Beeld EPA

Wie niet wéér een hele zomervakantie aan het strand wil doorbrengen, moet op zoek naar alternatieven. Daarom: de leukste online zomercursussen (MOOC's) om je in vast te bijten.

Amy Van Lammeren

Van je laten meeslepen in de betoverende wereld van priemgetallen volgens de Universiteit van Kyoto, tot het ontdekken van het superheldenuniversum en de impact daarvan op de popcultuur. Daarvoor hoef je deze zomer niet op het vliegtuig te stappen, de cursussen zijn gewoon online te vinden onder de noemer MOOC. Deze afkorting staat voor Massive Open Online Course, oftewel een gratis online cursus waarvoor iedereen zich kan inschrijven.

CCK08 (Connectivism and Connective Knowledge), de vrij toegankelijke cursus die George Siemens en Stephen Downes in 2008 gaven aan de Universiteit van Manitoba in Canada, wordt gezien als de eerste MOOC. Anderen suggereren echter dat de eerste grootschalige MOOC pas in 2011 werd gedoceerd aan Stanford University. Deze ging over kunstmatige intelligentie en was van Sebastian Thrun en Peter Norvig.

Harvard en Oxford

Door het laagdrempelige karakter van een MOOC leent het zich perfect voor iedereen die bijscholing wil in zijn of haar vakgebied of nieuwe vaardigheden wil opdoen aan prestigieuze universiteiten zoals Harvard en Oxford. Een vooropleiding is vaak niet nodig en er is geen leeftijdsgrens. De duur ervan is wisselend: sommige duren maar een week of vijf terwijl je met andere cursussen dertien weken zoet bent. Per MOOC staat aangegeven hoeveel tijd je per week gemiddeld kwijt bent. Wie tijdens het blokken vastloopt of met gelijkgestemden wil overleggen, kan via fora en discussieplatforms in contact komen met andere deelnemers en docenten.

Sommige MOOC's hebben een vast startmoment dat je moet aanhouden als je een certificaat wilt ontvangen, maar vaak kun je op elk moment instromen. Deelname aan een MOOC is in principe gratis, al kunnen er kosten aan verbonden zijn als je een certificaat of extra materiaal wilt ontvangen. In sommige gevallen zijn er vervolg-MOOC's waarvoor je moet betalen.

Voor iedereen die deze zomer graag wil bijleren: een overzicht met de leukste, interessantste en bijzonderste MOOC's.

1. Van druif tot glas - Universiteit van Adelaide

Je zit op het terras en bestelt je favoriete wijntje. Misschien een sauvignon blanc of liever rood? Wordt het vandaag een merlot of een malbec? Waarschijnlijk weet je wel wat je graag drinkt, maar niet wat er precies in zit en hoe het wordt gemaakt. Voor wie benieuwd is naar de manier waarop het wijntje dat je drinkt gemaakt is, is er nu de cursus 'World of Wine: From Grape to Glass'. Leer meer over hoe druiven groeien en de technieken die worden gebruikt om wijn te maken. Om mee te kunnen pochen bij je volgende barbecue of borrel.

Duur: 6 weken (2 tot 3 uur per week) - edx.org - zoek op World of Wine

2. Superhelden - Smithsonian Institution

Superhelden hebben een hobbelige weg afgelegd om te komen waar ze nu zijn. In 1938 leerden we de eerste superhelden kennen, daarna heeft de stripboekenwereld, de natuurlijke habitat van de superheld, nogal wat ups en downs gekend.

Tijdens de cursus 'The Rise of Superheroes and Their Impact on Pop Culture' leer je meer over de geschiedenis van superhelden. En kom je te weten hoe stripboeken hun suffe imago wisten af te schudden en cool werden. Zo cool dat er grote blockbusters, tv-series en games uit voortkwamen en zelfs de modewereld zich erdoor laat beïnvloeden.

Beeld ter illustratie. Beeld AFP
Beeld ter illustratie.Beeld AFP

Duur: 6 weken (1 tot 2 uur per week) - edx.org - zoek op 'Superheroes'

3. Opvoedkunde - Universiteit van Californië

Het opvoeden van kinderen kan een uitdaging zijn. En het helpt niet dat er zo veel boeken en blogs zijn met verschillende opvoedkundige adviezen. Tijdens de cursus 'The Science of Parenting' leer je over de wetenschappelijke bevindingen rondom ouderschap, van slaapjes tot vaccinaties.

Je krijgt antwoorden op vragen – waar komt autisme vandaan, waarom zijn er zo veel kinderen allergisch voor pinda's? – en leert kritisch te kijken en luisteren naar nieuwe wetenschappelijke bevindingen die voorbijkomen in de media. Zodat je voortaan met heel andere ogen naar de goedbedoelde adviezen van je schoonouders kijkt.

Duur: 5 weken (3 tot 5 uur per week) - edx.org - zoek op 'Parenting'

4. Familiezaak - Universiteit van Brits-Columbia

Familiebedrijven zijn de meest voorkomende ondernemingen ter wereld. Van buurtsupermarkten en restaurants tot boerderijen. Wil je dat je familiebedrijf zo groot wordt als Nike of Heineken? Of de basisvaardigheden leren als het gaat om het opzetten van een familiebedrijf?

Tijdens 'Family Business - Strategy Essentials' leer je onder meer hoe je de familiedynamiek op een juiste manier toepast in een bedrijf, om daarmee de bedrijfsprestaties te verbeteren. Maar ook hoe je de band met je familieleden en werknemers versterkt, en hoe je de volgende generatie voorbereidt om het familiebedrijf op een succesvolle manier te leiden.

Duur: 6 weken (3 tot 4 uur per week) - edx.org - zoek op 'Family Business'

5. Priemgetallen - Universiteit van Kyoto

2, 3, 5, 7 en 11 zijn allemaal priemgetallen. Een priemgetal is een getal dat slechts twee delers heeft: 1, en het getal zelf. Deze mysterieuze cijfers spelen een grote rol in de wiskunde en de computersystemen van deze tijd. Tijdens 'More Fun With Prime Numbers' duik je in de wondere wereld van de priemgetallen met lessen van hoogleraren aan de Universiteit van Kyoto.

Zo leer je bijvoorbeeld welke wetten er bij priemgetallen horen en de kenmerkende eigenschappen van priemgetallen.

Duur: 5 weken (1 tot 2 uur per week) - edx.org - zoek op 'Prime Numbers'

6. Speechen - Rochester Institute of Technology

Lig je voor een presentatie nachten wakker van de zenuwen? En doet de gedachte aan het houden van een toespraak je al duizelen? Voor mensen met plankenkoorts is 'Public Speaking' mogelijk een oplossing. Het houden van een goede toespraak gaat niet alleen om het praatje zelf, maar is het resultaat van kritisch denken, een goed georganiseerd verhaal vertellen, redeneringen, onderzoek en voorbereiding.

Tijdens deze MOOC bestudeer je meerdere methodes om je angst onder controle te krijgen en zelfvertrouwen te kweken.

Duur: 3 weken (6 tot 8 uur per week) - edx.org - zoek op 'Public Speaking'

7. Klimaatverandering - Universiteit-Harvard

Een groot stuk van een ijsschots breekt af in Patagonië, Argentinië. Beeld Thinkstock
Een groot stuk van een ijsschots breekt af in Patagonië, Argentinië.Beeld Thinkstock

Het klimaat maakt grote veranderingen door. Vraag je je af waar 's zomers die spontane regenbuien vandaan komen en waarom het in de herfst ineens opvallend warm kan zijn? In de Harvard-cursus 'The Climate-Energy Challenge' krijg je antwoord op al je vragen over klimaatverandering. Je leert de wetenschap achter klimaatveranderingen en komt meer te weten over de verwachtingen van toekomstige klimaatveranderingen. Ook komt de impact van klimaatverandering op de samenleving en natuurlijke ecosystemen aan bod.

Duur: 9 weken (4 tot 6 uur per week) - edx.org - zoek op 'The Climate-Energy Challenge'

8. Creatief denken - Imperial College Londen

Tijdens deze cursus 'Creative Thinking' leer je de handvatten en technieken om problemen beter op te lossen, ideeën voort te brengen en die toe te passen in jouw vakgebied. Je leert niet alleen om zelf creatief en innovatief te denken, maar ook om anderen daarin te stimuleren en helpen.

De cursus belooft dat je aan het einde van de cursus veel vaardigheden hebt ontwikkeld die je op verschillende manieren kunt toepassen in het dagelijks denken; van het oplossen van problemen tot life changing ideas.

Duur: 7 weken (2 tot 4 uur per week) - edx.org - zoek op 'Creative Thinking'

9. Wereldliteratuur - Harvard-universiteit

Een vakantie is de ideale gelegenheid om eens te beginnen aan die stapel ongelezen boeken. En aan de cursus 'Modern Masterpieces of World Literature'. Daarin leer je alles over wereldliteratuur, de recente geschiedenis ervan en hoe deze verandert door de culturele overdracht.

In acht weken duik je onder meer de boeken The 1001 Nights en Fantastische verhalen van Jorge Luis Borges in. Om uiteindelijk literair werk kritisch te leren analyseren. Na de cursus lees je een boek nooit meer hetzelfde, wedden?

Duur: 8 weken (3 tot 6 uur per week) - edx.org - zoek op 'Modern Masterpieces'

10. De oerknaltheorie - Universiteit van Amsterdam

De oerknal vond ruim 13 miljard jaar geleden plaats. Maar wat gebeurde er precies? De cursus 'Big History From the Big Bang until Today' van de UvA leert je alles over de de kosmologische theorie en de gevolgen ervan. Na het afronden van de cursus begrijp je beter hoe ruimte, tijd en alles om je heen tot stand is gekomen. De cursus is voor iedereen die meer wil leren over het universum, de aarde en hoe de menselijke samenleving is ontstaan en zich heeft ontwikkeld.

Duur: 4 weken (3 tot 5 uur per week) - coursera.org - zoek op 'Big History'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234