Dinsdag 27/09/2022

De apotheker van de toekomst...

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De apothekers en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hebben een meerjarenakkoord gesloten en zijn klaar voor de 'apotheek van de toekomst'. De Block wil minder winkels en op termijn inzetten op online verkoop.

INGRID DE VOS

... zal vaste 'patiënten' hebben

"Zoals we een vaste huisarts kiezen, kunnen chronisch zieken in het nieuwe plan ook een 'huisapotheker' kiezen", zegt Lieven Zwaenepoel, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond. De apotheker krijgt een vergoeding, wellicht 30 euro per patiënt per jaar. In ruil kan de apotheker het verschil maken met advies op maat. Zeker voor patiënten die behandeld worden voor meer dan één aandoening, moet je nagaan of de mix van medicijnen wenselijk is. Nog steeds belanden mensen met een nierblokkade in het ziekenhuis nadat hun dermatoloog anti-schimmelmedicatie voorschreef, terwijl ze al een cholesterolverlager slikken - een nefaste combinatie. Volgens een Nederlandse studie is 5% van alle hospitalisaties het gevolg van problemen met medicatie - naar schatting kan de helft voorkomen worden."

undefined

... zal ook online aan de slag kunnen

Interessant voor tweeverdieners: De Block wil op termijn online bestelling en thuislevering door je eigen apotheek toelaten voor medicatie op voorschrift. De elektronische ID-kaart en het elektronisch voorschrift maken dat mogelijk. "Begeleiding blijft nodig, maar dat gesprek kan je ook telefonisch voeren of via e-mail", meent Zwaenepoel.

undefined

... zal meer zélf medicijnen maken

De Block duwt ook op het gaspedaal voor een aantal weesgeneesmiddelen, aldus Zwaenepoel. "De onbeschikbaarheid van geneesmiddelen voor zeldame ziekten is een gekend probleem. Omdat er weinig vraag naar is, is het extreem duur die medicatie industrieel te maken. In een aantal gevallen kunnen magistrale bereidingen een goedkope oplossing bieden. Neem nu carnitine, een aminozuur dat je makkelijk in water oplost. Mensen met carnitine deficiëntie maken die stof niet aan. Zonder medicatie ontwikkelen ze spierzwakte. Maar het middel is in België niet op de markt. Ingevoerd is het peperduur én niet terugbetaald. Wij kunnen carnitine bereiden, maar dat mag niet. Voor een tiental grondstoffen wordt al jaren erkenning gevraagd. De Block wil dat tegen 2019 regelen."

undefined

... zal 's nachts beter bereikbaar zijn (en ervoor betaald worden)

Nog goed nieuws: vanaf 2018 doen noodgevallen de rekening voor de patiënt niet nodeloos oplopen. Om de apotheker van wacht te kennen, kan je nu een callcenter bellen. Dat kost 1,5 euro per minuut. Voor de wachtdienst van huisartsen loopt een proefproject met het gratis nummer 1733. De Block wil dat nummer ook inschakelen voor apothekers. Ook de opleg verdwijnt. Zwaenepoel: "Je zal alleen een surplus betalen als je de apotheek gebruikt als nachtwinkel om bijvoorbeeld een fopspeen te halen. Voor de nachtwacht tussen 22 en 8 uur zal de apotheker vanaf 2018 wellicht een vergoeding van 78 euro per nacht krijgen", weet Zwaenepoel. Er blijft een wachthonorarium van 5,16 euro bestaan voor wachtbeurten overdag en tot 22 uur, maar dat wordt terugbetaald door het Riziv.

undefined

... zal moeten fusioneren

De minister stuurt aan op fusies van apotheken. Zwaenepoel: "Sinds in 1999 een moratorium werd ingevoerd, daalde het aantal apotheken van 5.277 tot 4.929. Toch telt ons land nog 45 apotheken per 100.000 inwoners, tegenover 35 in Frankrijk, 26 in Duitsland en 12 in Nederland. Vooral in steden is er overconcentratie, terwijl sommige landelijke gebieden kampen met een tekort."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234