Woensdag 07/12/2022

Vaccinaties

Daar komt het mobiele vaccinatieteam

null Beeld © Hollandse Hoogte
Beeld © Hollandse Hoogte

Het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid wil een mobiel vaccinatieteam op poten zetten. Dit om een eventuele epidemie snel te kunnen beteugelen.

Annelies Delchambre

Ondanks de hoge vaccinatiegraad is er in Vlaanderen nog steeds een kleine groep mensen die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid (VAZG) wil daarom een mobiel team het veld insturen om die moeilijk bereikbare doelgroepen te sensibiliseren. Die opdracht werd onlangs gegund aan het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen. Het team bestaat uit een geneesheer en een verpleegkundige.

Hun opdracht is tweeledig. "Enerzijds moeten zij moeilijk bereikbare groepen benaderen, anderzijds zullen ze ook ingezet worden om in te grijpen in scholen waar een epidemie uitbreekt", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Over welke doelgroepen hebben we het dan? "Groepen waar er geen georganiseerd aanbod is. Niet-erkende scholen bijvoorbeeld, waar het CLB niet op bezoek komt. Het team zal die groepen zeer gericht gaan benaderen. Hoe ze dat gaan doen, moet per doelgroep bekeken worden. Op een school zal bijvoorbeeld eerst met de directie gepraat worden", aldus Vandenreyt.

Maar het team kan dus ook ingezet worden op scholen waar de epidemie al heeft toegeslagen. "Als er bijvoorbeeld een mazelenepidemie uitbreekt in een school, dan kan het team langsgaan om daar inhaalvaccinaties te geven", klinkt het. Het team biedt alle vaccins die in het basisvaccinatieschema zitten aan. Het merendeel van die vaccins is gratis.

Weigering

Hoe komt het dat bepaalde groepen door de mazen van het net glippen? Volgens Pierre Van Damme, hoofd van het centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties in Antwerpen, heeft dat niets met een aversie tegen vaccinaties te maken. Bepaalde bevolkingsgroepen weten gewoonweg niet wat er wel en niet mogelijk is.

"Toen er enkele jaren geleden een mazelenepidemie uitbrak in de Joodse gemeenschap, kwamen die mensen bij wijze van spreken hun kroostrijke gezin aanbieden om te vaccineren", zegt hij. "Het heeft dus niet met weigering of geloof te maken, maar wel met het feit dat die Joodse privéscholen niet onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap vallen. Daarom komt het Centrum voor Leerlingenbegeleiding er niet op bezoek en weten die mensen vaak niet dat je je kind gratis kunt laten vaccineren tegen mazelen", aldus Van Damme.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234