Zaterdag 10/12/2022

Cornflakes om masturbatie te onderdrukken

Cornflakes moesten masturbatie onderdrukken...en 7 andere maffe weetjes over je favoriete eten. Beeld THINKSTOCK
Cornflakes moesten masturbatie onderdrukken...en 7 andere maffe weetjes over je favoriete eten.Beeld THINKSTOCK

We staan er zelden bij stil, maar vaak heeft wat we eten of drinken een bizarre oorsprong. Dat er destijds cocaïne in Coca-Cola zat, wisten we al, maar hoe kwam dat ook weer? Of wist jij dat meneer Kellogg's, de uitvinder van je cornflakes, seks afzwoer en hoopte dat hij met zijn gepofte maïsvlokken het rijden met de handkar zou kunnen uitroeien?

Luc Beernaert

1. Uitvinder cornflakes wilde er masturbatie mee bestrijden

Masturbatie was 'not done' in de negentiende eeuw. John Harvey Kellogg, dokter en oprichter van Kellogg's, was een voorvechter in de strijd tegen de zelfbevlekking.

Hij meende dat eten met een zwakke smaak, zoals zijn ontbijtgranen, mannen zou doen afzien van het bespelen van de éénsnarige bas. Kellogg hield zich ver van al wat seks aangaat. Zijn huwelijk werd nooit geconsumeerd, hij en zijn vrouw hadden aparte slaapkamers, hun kinderen waren geadopteerd.

Kellogg schreef een hele reeks kwalen toe aan masturbatie: van stemmingswisselingen tot stramme gewrichten over acné tot epilepsie en groeistoornissen. Maar zelfs volgens Kellogg word je er niet blind van.

2. Fanta is een product van Nazi-Duitsland

null Beeld Kos
Beeld Kos
null Beeld Kos
Beeld Kos

Toen Coca-Cola na de aanval op Pearl Harbour de levering van de geheime stroop aan Duitse bottelaars stopzette, zocht de Duitse baas van Coca-Cola Max Keith een oplossing voor dit euvel.

Keith, die zelf een Hitlersnor droeg, klutste dan maar alles samen wat hij kon vinden: restjes van kaasproducenten, appeldrab van ciderbrouwers en fruitoverschotten uit Italië. Hij kapte er saccharine bij en doopte het drankje Fanta. Toen voedsel schaars werd in Duitsland, gebruikten mensen Fanta als basis voor soepen. Toen na de oorlog de Duitse tak van Coca-Cola weer samenging met het moederbedrijf, werd de productie van Fanta stopgezet.

Tien jaar later, toen Coca-Cola in een crisis belandde nadat concurrent Pepsi allerlei submerken had gelanceerd, besloot Coca-Cola de naam Fanta opnieuw te lanceren en het oranje goedje in Europa te promoten. Het drankje veroverde, in verschillende smaken, ook Afrika, Azië en Zuid-Amerika maar kwam nooit van de grond in de VS.

3. Van 7 Up werd je vroeger goedgeluimd

undefined

null Beeld Kos
Beeld Kos

Deze frisdrank bevatte aanvankelijk lithiumcitraat, een medicijn ter bevordering van het stemmingsevenwicht dat eind negentiende en begin twintigste eeuw populair was in de psychiatrie. 7 Up werd in 1929 gelanceerd, twee weken voor de beurscrash die de Grote Depressie inluidde. Van timing gesproken.

4. Tandarts nam patent op suikerspinmachine

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Je kan je klantenbestand op de meest uiteenlopende manieren veilig stellen, maar ervoor zorgen dat hun tanden rotten leek tandarts William J. Morrison wel handig. Dus nam deze gewiekste ondernemer uit Nashville, tevens voorzitter van de tandartsenfederatie van de staat Tennessee, in 1897 een patent op de elektrische suikerspinmachine. Tot vandaag vervloeken tandartsen hun voorganger.

5. Snickers werden naar een paard genoemd

null Beeld Kos
Beeld Kos

De familie Mars, oprichters van Mars Inc., introduceerden in 1930 deze populaire chocoladesnack en noemden hem naar hun favoriete paard, Snickers.

6. Coca-Cola bevatte aanvankelijk cocaïne

null Beeld Kos
Beeld Kos

Wanneer cocaïne en alcohol in je lichaam samenkomen, vormen ze een derde drug, cocaethyleen. Dat werkt als cocaïne, maar levert meer euforie.

Jules Verne en de paus
Toen de Parijse chemicus Angelo Mariani in 1863 cocaïne met wijn mengde, won hij de jackpot met zijn Vin Marian. Jules Verne, Alexander Dumas waren er dol op en de hoofdrabijn van Frankrijk zong de lof van Mariani's wijn. Paus Leo XIII droeg altijd een zakflesje en schonk Mariani een medaille.

Morfineverslaafde
Dokter John Stith Pemberton uit Atlanta, zelf een morfineverslaafde geworden nadat hij verwondingen had opgelopen in de Burgeroorlog, zag het succes van Mariani en besloot een eigen versie te maken. Zijn 'Pemberton's French Wine Coca' zette hij op de markt als "een fantastische opkikker voor je seksorganen".

Toen zijn graafschap in Georgia werd drooggelegd, werd zijn French Wine Coco illegaal. Wegens de alcohol, niet de cocaïne. Pemberton verving de wijn dan maar door suikersiroop en in 1886 was coca-Cola een feit. Jammer voor de Tony Montana's van deze wereld, zit er sinds 1903 geen cocaïne meer in Cola.

7. IJslolly's zijn het resultaat van een kinderfoutje

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Op een koude winteravond liet de 11-jarige Frank Epperson een mengeling van poedersuiker en water met een roerstaafje erin per ongeluk buiten staan. De volgende ochtend at hij de allereerste ijslolly.

8. Een boze kok bezorgde ons chips

undefined

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Volgens de legende stuurde een misnoegde klant in een restaurant in Saratoga Springs zijn frieten terug naar de keuken omdat ze te dik gesneden waren. De boze kok besloot ze superdun te snijden en er overdreven veel zout op te strooien. Tot zijn verbazing vond de klant ze heerlijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234