WetenschapCoronavirus
Combinatie van medicatie waarmee Trump behandeld wordt, zou in ons land geen enkele covid-patiënt krijgen
Van alle medicijnen die president Trump krijgt, bestaat alleen van Remdesivir bewijs dat het ziekteverloop van Covid-19 wordt beïnvloed, en dan nog enkel bij ernstig zieke patiënten. De experimentele cocktail van antistoffen? Niemand weet wat het precies doet. Vitamine D? De kans op een tekort aan vitamine D buiten de donkere wintermaanden is heel klein.
Wel zeker is dat Trump een risicopatiënt is: “Man, overgewicht en leeftijd. Zijn BMI is boven de 30. Dat is een risicofactor voor een ernstiger ziekteverloop”, zegt intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven). “Zijn ziekte kan de komende dagen nog wel verergeren, dus het is toch nog wel een week bang afwachten”.
Trumps arts Sean Conley maakte bekend dat de president wordt behandeld met een experimentele cocktail van synthetische antilichamen van het Amerikaanse farmabedrijf Regeneron. Ook neemt hij supplementen van zink, vitamine D, famotidine en aspirine. Wat is het bewijs voor zo’n behandeling? We vroegen het aan Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven.
EXPERIMENTELE ANTISTOFFEN: geen bewijs dat het bij mensen werkt
Meyfroidt: “Regeneron is een combinatie van twee menselijke antistoffen, die gemaakt zijn door genetisch gemanipuleerde muizen, en uit plasma van mensen die Covid-19 hebben gehad. Het zijn antistoffen tegen het spike-proteïne. Spikes zijn de stekels op het virus. Ze geven twee antistoffen voor het geval dat het proteïne lichtjes zou veranderen en het ene niet meer effectief is. Dan heb je de tweede antistof nog. Het is een mogelijke veelbelovende therapie, maar bewijs dat het werkt is er nog niet. Er zijn verschillende klinische studies lopende, bij mijn weten enkel in het buitenland, niet in België. Zoals bij elke experimentele therapie, is het ook best om dit enkel toe te dienen in het kader van een goed georganiseerde klinische trial, al zal voor de president van de Verenigde Staten misschien een uitzondering gemaakt worden. Het is geen medicatie die je met pilletjes kan nemen. Het wordt met een infuus toegediend.”
REMDESIVIR: bij ernstig zieke patiënten
Het anti-viraal middel dat ontwikkeld werd tegen ebola is ook in ons land al gebruikt om ernstig zieke coronapatiënten te behandelen. In de VS kreeg het farmabedrijf kritiek omdat het 2.000 euro rekende voor een behandeling terwijl de kostprijs amper 6 euro is. Dertig procureurs-generaal klaagden dat onlangs nog aan bij… president Trump. “In België is het beschikbaar, maar enkel voor ernstig zieke gehospitaliseerde patiënten die zuurstof nodig hebben en dus meestal op intensieve liggen, omdat enkel daar is aangetoond dat het werkt. Het wordt ook enkel via infuus toegediend. Of dat wijst op de ernst van de situatie bij Trump? Dat kunnen we eigenlijk niet weten. Ofwel is hij ernstiger ziek dan men laat uitschijnen, ofwel dient men het bij hem toe in een stadium van ziekte waar de werking eigenlijk niet is aangetoond.”
FAMOTIDINE: remt maagzuur af
“Famotidine Is een maagzuurremmer. Je kan het vergelijken met Zantac. Ook hier weer is er geen sterk bewijs dat het werkt tegen Covid-19, er zijn wat artikels over verschenen, maar dat is onderzoek van lage kwaliteit. Ik denk eerder dat het een toevalsvondst is en denk niet dat het effect zal hebben. Wij gebruiken het alvast niet.”
ZINK: enkel voor wie te weinig heeft
“Over zink en COVID is al lang veel te doen. Ik denk dat het zinvol is om zink te nemen, als je een tekort hebt. Maar dat is heel zeldzaam. Volgens de richtlijnen - ook die van de Amerikaanse gezondheidsdienst – is het zelfs formeel tegenaangewezen om zink te nemen als je geen tekort hebt, omdat langdurige inname van te veel zink kan leiden tot een kopertekort.”
VITAMINE D: wie te weinig zonlicht ziet
“Geen bewijs dat het helpt in de behandeling van Covid-19. Als het al nodig is om dit te nemen, zal dat eerder in de winter zijn, omdat er dan weinig zonlicht is. De zomer is pas voorbij en de president gaat vaak golfen in de zon in Florida, dus ik denk niet dat hij een tekort heeft aan vitamine D. Het is ook een van de vele niet-bewezen therapieën.”
ASPIRINE: om bloed te verdunnen
“Dat wordt eigenlijk gegeven om een trombose te vermijden, bij de ernstig zieke gehospitaliseerde patiënt. De Belgische richtlijnen raden aan om te werken met een andere bloedverdunner, via een spuitje in de buikhuid, bij de heel erg zieken. Maar aspirine kan in theorie ook wel gebruikt worden.”
Dokter Meyfroidt acht het niet denkbaar dat een Belgische patiënt op deze manier behandeld zou worden. “Bloedverdunners gaan ze krijgen, en Remdesivir als ze ernstig ziek zijn. Van al de andere kan je zeggen dat er geen of onvoldoende bewijs is of dat ze mogelijk schadelijk zijn.” Trump is met zijn leeftijd (74) en gewicht van 110 kilo, en BMI van 30,4 een risicopatiënt. “Man, overgewicht en hoge leeftijd: wellicht wordt hij daarom nu al uitgebreid behandeld. ”
Hoe Meyfroidt de situatie inschat? “Dat is moeilijk te zeggen. Uit de schaarse informatie die beschikbaar is, heb ik wel het gevoel dat hij nog niet zo heel erg ziek is. Aan de andere kant is het een beetje paradoxaal dat men communiceert dat hij niet ernstig ziek is, maar tegelijk wel de behandeling geeft voor een ernstig zieke. Ik ga ervan uit dat hij geen zuurstofnood heeft, want anders zouden ze hem ook wel cortisone geven, wat in die groep een bewezen voordeel heeft. Zijn ziekte kan de komende dagen nog wel verergeren, dus het is toch nog wel een week bang afwachten”.