Zondag 25/08/2019

Poezenliefhebber

Churchill deed staatszaken met de poes op schoot

Beeld Lennart Van Den Bossche

Naast soldaat, schilder, schrijver en staatsman was Winston Churchill ook een devoot poezenliefhebber.

Een maaltijd op Chartwell, zijn landhuis in Kent, kon niet beginnen eer de poes des huizes aan tafel zat. Vanuit Churchills schoot klonk regelmatig een tevreden geknor tijdens een bespreking van staatszaken met hooggeplaatste gasten. Toen zijn lievelingskat Tango, alias Mr. Cat, in 1942 overleed, besloten Churchills naasten dit niet te vertellen totdat er beter nieuws van het oorlogsfront zou arriveren.

Bij de kijkdagen aan de vooravond van een grote Churchill-veiling, woensdag bij Sotheby's in Londen, is een tekening van een slapende Tango, A study of a marmalade cat; het eerste hamerstuk dat de bezoeker ziet.

Het tweede is de Victoriaanse stoel waarop Tango lag te slapen toen hij, tijdens de kerstdagen van 1934, door de artistieke huisvriend William Nicholson werd vereeuwigd. De liefde voor poezen deelde Churchill met zijn jongste dochter, oogappel en schatbewaarder Mary, die eerder dit jaar overleed. De tweehonderd te veilen spullen komen uit Churchills Londense optrekje.

Beeld RV

"Zoveel talenten"

Wie Daughter of history: Mary Soames and the legacy of Churchill bezoekt, krijgt een idee van de mens achter Churchill: te zien zijn sierlijke theepotten, een schilderij van L.S. Lowry, een spekstenen nijlpaardje uit Rhodesië (nu Zimbabwe), zijn bureau (met briefpapier), een tafelbel, een snuifdoos, foto's van president Roosevelt, een vergrootglas, tuinbankjes, Oscar Wildes Happy Prince, het verzamelde werk van Honoré de Balzac, een kussentje met de tekst 'Don't forget me' en zilveren lepeltjes waarmee hij zijn grasparkiet Toby trucjes leerde uithalen, zoals rondbrengen van schepjes zout met het lepeltje in zijn snavel.

Een Nederlands tintje bieden een stilleven met peren van de Brits-Nederlandse schilder Albert Houthuesen en een Delfts blauwe tegel met een avercampiaans winterlandschap. De topstukken zijn echter vijftien impressionistische schilderijen die Churchill in zijn vrije tijd maakte van de zaken die veel voor hem betekenden, zoals de vijver met goudvissen in de paradijselijke tuin van Chartwell en de wandtapijten in Blenheim Palace, zijn geboortepaleis. Ook een schilderij van zijn leraar, Walter Sickert, gaat onder de hamer. Het bieden voor Churchills visvijver begint ergens rond de zes ton.

Dat is boven het budget van Michael en Imogen Burton die hun ogen uitkijken. "Hij was echt een renaissanceman", zegt de mannelijke helft, "iemand met zoveel talenten. Wist je dat Churchill meer geschreven heeft dan Dickens en Thackeray samen?" Zijn vrouw vindt het prettig om meer te weten te komen over Mary, wijzend op een foto waarop ze, in legeruniform, gearmd met haar vader loopt. Onderwijl zoeken de twee een cadeau voor hun jarige zoon. "We hopen dat er iets betaalbaars overblijft woensdag, een vork of een sigarettenhouder", lacht mevrouw Burton.

Wellicht dat de parapluhouder iets is, een veilingstuk dat een beetje verborgen bij de uitgang staat. Vraagprijs: 500 pond. Het rode kattenhalsbandje dat eraan hangt, krijgt de koper er gratis bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden