Donderdag 02/02/2023

Exit-strategie

Chloor doodt het coronavirus, toch is zwemmen nog verboden

Wie in ons land een plons wil nemen, moet nog geduld hebben tot 1 juli. Dan mogen de zwembaden weer open van de Veiligheidsraad. Beeld Eric de Mildt
Wie in ons land een plons wil nemen, moet nog geduld hebben tot 1 juli. Dan mogen de zwembaden weer open van de Veiligheidsraad.Beeld Eric de Mildt

Dat de zwembaden bij onze noorderburen alweer open zijn, is deels te danken aan de Nederlandse infectioloog Andy Hoepelman. Zijn recent onderzoek stelt dat zwemmen veilig kan, mits de nodige maatregelen in acht genomen worden. De conclusies van zijn studie klinken onze zwembaden en -clubs als muziek in de oren.

Jonathan Bernaerts

We mogen ons weer in het zweet werken in de fitnessclub, maar de zwembaden blijven tot 1 juli op slot. De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad doet niet alleen onze zwembaduitbaters en zwemfederaties de wenkbrauwen fronsen. Ook in onze buurlanden kijken ze er een beetje raar van op. In Nederland, bijvoorbeeld. Daar zijn de zwembaden al vier weken weer open.

De relatief snelle heropening van de zwembaden in Nederland is de verdienste van Andy Hoepelman (65), hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten van het UMC Utrecht. Hoepelman kent de zwemwereld als geen ander: hij is voormalig Nederlands waterpolospeler en eindigde in 1976 met zijn team derde op de Olympische Spelen. Na zijn interlandloopbaan werd hij internationaal scheidsrechter. Als professor adviseert Hoepelman nu de Nederlandse veiligheidsraad. Hij kon de autoriteiten ervan overtuigen dat zwemmen in een binnenzwembad in perfect veilige omstandigheden kan.

"In zwembadwater zit chloor en dat is een groot voordeel", zegt Hoepelman. "Standaard liggen de chloorconcentraties in een zwembad tussen de 0,5 en 1,5 milligram per liter. Wetenschappelijk onderzoek, dat we samen met collega's van de universiteit van Delft uitvoerden, leert dat het virus dan na tussen de 10 en 30 seconden sowieso dood is. Daarbij komt nog eens dat het virus in zwembadwater flink wordt verdund. Als je in het water anderhalve meter afstand op je voorganger houdt, bestaat er nog eens een verdunningsfactor van 1 op 100 tot 1 op 10.000. Kort genomen, de kans op besmetting in het water is nihil. Tot op heden viel er trouwens geen enkele besmetting in een Nederlands zwembad te noteren."

Het zwembadwater vormt dus geen enkel risico. Maar hoe zit het met de kleedkamers, de kluisjes en de toiletten? "In Nederland worden maatregelen genomen, zoals die ook in andere sportclubs gelden", legt Hoepelman uit. "Het toilet spoelen we bijvoorbeeld door met het deksel dicht. We maken de kleedkamers regelmatig schoon en houden afstand. Mits de juiste maatregelen is zwemmen echt perfect veilig. Ik begrijp niet goed waarom de zwembaden in België en het Verenigd Koninkrijk nog steeds gesloten zijn. In alle andere Europese landen zijn ze wel open."

Vlaamse Zwemfederatie

De uitspraken van professor Hoepelman klinken onze zwembaden en -clubs als muziek in de oren. De Vlaamse Zwemfederatie pleitte er de voorbije dagen voor om de beslissing om de zwembaden pas op 1 juli te heropenen te herbekijken.

"Het is perfect mogelijk om op een veilige manier te gaan zwemmen", zegt An Rydant van de Vlaamse Zwemfederatie. "In het water is er geen enkel risico op besmetting, dat bewijst de studie van professor Hoepelman. Maar ook de kleedkamers of de douches vormen geen probleem. We hebben een draaiboek klaar, met daarin tal van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan."

De kwestie over de zwembaden werd woensdag besproken in de commissie Sport van het Vlaams Parlement. Maar die kan de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad niet zomaar terugschroeven. Zwemmers zullen dus nog twee weken geduld moeten uitoefenen.

Wel staat nu al vast dat een plons in het zwembad anders dan vroeger zal zijn. Het kabinet van minister van Sport Ben Weyts (N-VA) werkte, in samenspraak met de sector, aan een protocol. Daarin staan tal van regels - zoals eenrichtingsverkeer en een inhaalverbod bij het baantjeszwemmen of het gebruik van tijdsloten in recreatiebaden - die door zwembaden moeten worden toegepast.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234