Sterrenkunde
Chinese mega-telescoop klaar om te speuren naar buitenaards leven
China heeft de laatste hand gelegd aan de grootste radiotelescoop ter wereld. Vanaf september kan met de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) de ruimte worden afgespeurd op zoek naar tekenen van buitenaards leven.
Vandaag werd het laatste onderdeel bevestigd aan de telescoop met een diameter van 500 meter, gebouwd in een natuurlijke kom in de bergen van Pingtang County in de zuidwestelijke provincie Guizhou.
Wetenschappers zullen nu beginnen met het testen van de telescoop op onregelmatigheden, meldde Zheng Xiaonian, plaatsvervangend hoofd van de National Astronomical Observatory of China, onderdeel van de Chinese Academie van Wetenschappen, aan staatspersbureau Xinhua News Agency.
"Het project heeft potentieel om verder te zoeken naar vreemde objecten, de oorsprong van het heelal beter te begrijpen en een boost te geven aan de wereldwijde speurtocht naar buitenaards leven", zegt Zheng.
Naar verwachting kan de FAST in september in werking worden gesteld en zal de enorme schotel de komende twintig jaar het belangrijkste instrument zijn voor ruimte-onderzoek.
De radiotelescoop is sinds 2009 in aanbouw en kostte 1,2 miljard yuan (ruim 160 miljoen euro). Meer dan negenduizend mensen moesten uit de regio verhuizen omdat ze te dicht bij de telescoop woonden. Met hun smartphones en andere elektronische apparatuur zouden ze de de telescoop kunnen verstoren.
Installation completed on world's largest radio telescope #FAST in SW China pic.twitter.com/T1bEt5GthG
— China Xinhua News (@XHNews) 4 juli 2016
Ruimtestation
Het bevorderen van China's ruimtevaartprogramma is een prioriteit voor Peking. Het is de ambitie van president Xi Jinping om zijn land neer te zetten als ruimtemacht. Tegen 2036 moet er een Chinese astronaut op de maan gezet zijn. Het land is ook al begonnen met de bouw van een ruimtestation.
Met de bouw van de FAST stoot China Puerto Rico van de troon als het gaat om welk land de grootste telescoop heeft. De Arecibo Observatory in het Zuid-Amerikaanse land heeft een schotel met een diameter van 305 meter.