Zaterdag 19/10/2019
(Illustratiebeeld)

Grensoverschrijdend gedrag

Chatbot voor slachtoffers van seksuele intimidatie: ‘Kan veiliger aanvoelen’

(Illustratiebeeld) Beeld Thinkstock

Om slachtoffers te helpen om gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te kaarten, hebben onderzoekers in Maastricht een #MeToo-chatbot ontwikkeld. Omdat slachtoffers soms liever niet met andere personen spreken over wat ze hebben meegemaakt, kan een chatbot veiliger aanvoelen, zegt onderzoeksleider Jerry Spanakis. 

Wat is het nut van zo’n chatbot? 

Jerry Spanakis: “Wie grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt, kan het via de chatbot rapporteren. Het slachtoffer krijgt dan informatie over waar hij of zij hulp kan vinden. Als er fysiek geweld is geweest, komt er info vanuit ziekenhuizen of andere centra. Als het over verbale intimidatie gaat, wordt doorverwezen naar een psycholoog. Zo gaat het sneller om bij de juiste hulpverleners te komen. 

“Er zijn natuurlijk verschillende vormen van seksuele intimidatie. Het kan bij iets verbaals blijven, maar iemand kan ook een vrouw achtervolgen op straat of zelfs tot geweld overgaan. De politie in Maastricht heeft ons verteld dat zulke zaken voorkomen. Het probleem is dat ze niet worden aangegeven.” 

Hoe komt het dat die gevallen nog zo weinig worden gemeld? 

“Slachtoffers zijn soms bang voor victim shaming – dat ze dus zelf de schuld zullen krijgen. Of ze denken dat mensen over hen zullen oordelen, of dat ze niet geloofd zullen worden. Het gevolg is dat er dus ook weinig data over bestaan.  

“Om het algoritme achter de chatbot te trainen, hebben we gebruikgemaakt van een dataset uit India. De data van de set zijn in het Engels en zijn beschikbaar voor iedereen. Omdat slachtoffers via de bot de plaats en het tijdstip kunnen aangeven, kunnen we via machine learning ook meer te weten komen over waar het zich precies voordoet en wanneer. Die gegevens kunnen we delen met de autoriteiten.” 

Jerry Spanakis, onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht, heeft een chatbot ontwikkeld voor slachtoffers van seksuele intimidatie. Beeld Jerry Spanakis

Wat is het voordeel van een chatbot ten opzichte van pakweg een hotline, waarnaar slachtoffers bellen om met echte mensen over hun ervaringen te spreken? 

“Onderzoek heeft aangetoond dat slachtoffers soms liever niet met andere personen spreken over wat ze hebben meegemaakt. Het kan veiliger aanvoelen om met een bot te praten, omdat ze dan anoniem kunnen blijven en toch de juiste hulp kunnen krijgen.” 

Gaan de politiediensten gebruikmaken van uw chatbot? 

“In Maastricht hebben we contact met de politie en met andere organisaties uit het veld. Het idee is om onze data over de slachtoffers te delen met de politie of met de stad Maastricht, zodat zij een beter inzicht in de problematiek kunnen krijgen. 

“De chatbot is wel nog niet operationeel. We gaan hem nu verder testen met focusgroepen van vrouwen die zulke zaken hebben meegemaakt. Zij moeten eerst nog hun feedback geven, om te zien of de chatbot precies reageert zoals het moet. 

“Technisch staat de chatbot wel al op punt, maar we willen hem dus eerst volledig in orde krijgen. We hopen dat we tegen begin volgend jaar in staat zijn hem uit te brengen. We moeten hem dan natuurlijk nog promoten, zodat het publiek weet dat het de chatbot indien nodig kan gebruiken.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234