Libra
Centrale bankiers voelen Facebook aan de tand over cryptoplannen
Gaat Facebooks cryptorevolutie door of niet? De centrale banken van 26 landen hebben maandag in het Zwitserse Basel uitgebreid gesproken over het plan van Facebook om een eigen munt te introduceren, de Libra. Vertegenwoordigers van de datamultinational probeerden opnieuw de zorgen weg te nemen over witwassen, privacyschending en financiële instabiliteit.
“De lat voor instemming van de toezichthouder ligt zeer hoog”, waarschuwde bestuurder Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank. Hij is voorzitter van de werkgroep die vanuit de Bank voor Internationale Betalingen, ook wel “de bank der centrale banken” genoemd, een rapport opstelt over de Libra voor de ministers van Financiën van de G7, die volgende maand bijeenkomen. Ook de Federal Reserve (VS) en de Bank of England waren van de partij.
De aankondiging van Facebook, tevens eigenaar van WhatsApp en Instagram, dat het in 2020 een eigen cryptomunt wil introduceren, baarde drie maanden geleden groot opzien. Met de Libra moeten de 2,4 miljard gebruikers van het sociale medium goedkoop en snel onderling kunnen betalen. Bovendien zegt Facebook de 1,7 miljard mensen op aarde zonder bankrekening een alternatief te willen bieden.
Terreur
Inmiddels is het echter de vraag of de Libra er gaat komen. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei bang te zijn dat de cryptomunt gebruikt zal worden door “witwassers en geldschieters van terroristen”. De Europese mededingingsautoriteiten doen naar verluidt onderzoek naar mogelijke concurrentieverstoring. En wat de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire betreft komt er helemaal geen Libra, althans niet in de huidige vorm.
Vorige maand meldde de Financial Times dat het ook binnen de Libra-coalitie rommelt. Tot de oprichters behoren behalve Facebook tal van andere multinationals, zoals Uber, eBay en Mastercard. Meerdere prominente samenwerkingspartners zouden, geschrokken van alle kritiek, proberen zich te distantiëren van het initiatief.