Maandag 29/05/2023

Klimaatzaak

BV's brengen vlammend klimaatbetoog in Vooruit

null Beeld Eric De Mildt
Beeld Eric De Mildt

Tom Lenaerts, Francesca Vanthielen, Nic Balthazar, Stijn Meuris en de andere intiatiefnemers van Klimaatzaak hebben met gedegen kennis van zaken en de nodige woede de Gentse Theaterzaal omgetoverd tot een prestigieuze oproep aan alle burgers om de Belgische overheden voor de rechter te dagen.

BARBARA DEBUSSCHERE

Ondanks de stakingen en files alom zat de zaal vol. CEO's, CFO's, Piet Colruyt, Axel Daeseleire, Helmut Lotti, Els Dottermans, Kathleen Van Brempt en Meyrem Almaci kwamen luisteren waarom de rechtszaak zo cruciaal is. Ook Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieu Agentschap in Kopenhagen, maakte zijn opwachting.

Sterren van de avond waren niet alleen de sterren, maar ook Roger Cox en Denis Philippe, de respectievelijk Nederlandse en Belgische advocaat die de overheden aanklagen wegens schuldig verzuim. Beiden strak in het pak en met strikje beklommen ze het podium om de juridische finesses uit de doeken te doen. "Ik ben ervan overtuigd dat deze zaak een grote kans maakt. En in feite kunnen we niet verliezen. Want alleen al door dit te doen, verplichten we onze overheden om te antwoorden op de vraag waarom ze te weinig doen om de opwarming tegen te gaan, waarom zij de wetenschap negeren. Hoe dan ook komt dat antwoord er, nu de aanmaning verstuurd is", aldus Philippe.

Dat zien ook Tom Lenaerts en Stijn Meuris zo. "We bereiken hier al veel meer mee dan door niets te doen", zegt Lenaerts. "Persoonlijk ben ik hier al langer mee bezig. Logisch, toch? Ik heb drie kinderen. En dit is zoveel meer dan een manifestatie of ludieke actie. Het is mijn heilige overtuiging dat wij de morele plicht hebben de dreiging van de opwarming af te wenden. Dit is een thema dat alle andere overkoepelt."

"Veel mensen zullen zeggen: 'Ach, die Lenaerts, die leent even zijn gezicht uit'", aldus Stijn Meuris. "Misschien denken ze dat van mij ook. Maar ik kan je zeggen: wij zijn al bijna twee jaar aan het vergaderen hierover en hij en ik waren er altijd bij. Wij hebben erg veel bijgeleerd van de experts onder de elf initiatiefnemers. Dat is ook voor mij belangrijk. Wij zijn geen clubje bv's. We zijn een groep die met een actie komt die uiterst zinnig is over het belangrijkste onderwerp dat nu speelt. Dit is niet meer iets leuks doen op zaterdag of T-shirts verkopen."

Zes na twaalf

"Los van politieke ideologie. Het punt waar we nu zijn beland, een vreselijk en gevaarlijk dood punt, zes na twaalf, is het resultaat van allerlei opeenvolgende regeringen. Wij willen de politici helpen. Door hen met een rechtszaak een stevige por te geven willen we hen helpen een antwoord te vinden op de vraag waarom ze zo blokkeren op vlak van klimaat. Heel vreemd is dat. Ze beseffen zeer goed wat er aan de hand is, geven dat ook toe en tekenen er afspraken over - en doen er vervolgens niets mee. Heel raar. Op die manier verbreekt de overheid haar contract met de burger. En wij laten dat toe? Kom godverdomme uw eigen handtekening na or we'll sue you, beste overheid. Dat is wat wij nu vragen met deze actie."

Waarop de juristen uitlegden hoe alle burgers risicoloos mede-eiser kunnen worden. BV's, activisten en politici klonken op de lancering van de unieke rechtszaak en de nacht in zetten op de tonen van Discobar Save The Galaxy.

Stijn Meuris, een van de initiatiefnemers. Beeld rv
Stijn Meuris, een van de initiatiefnemers.Beeld rv
null Beeld © Eric de Mildt
Beeld © Eric de Mildt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234