Zondag 16/02/2020

Brusselaars zijn geen goede afvalsorteerders

Beeld photo news

De Brusselse inwoners sorteren hun afval minder goed dan twee jaar geleden, wanneer het verplicht werd om te sorteren. Volgens de Europese doelstelling moet tegen 2020 de helft van het afval gesorteerd worden. Vandaag is dat slechts 25 pct. Vooral het gebruik van blauwe PMD-zakken daalt fors. Dat meldt brusselnieuws.be.

Sinds 2010 is de Brusselaar verplicht om zijn afval te sorteren. Wie dat niet doet, krijgt een boete. In het begin had de maatregel veel effect, want er werd een forse daling van het restafval en een stijging van PMD, papier, karton en glas vastgesteld.

Tegenwoordig sorteren de Brusselse inwoners echter opnieuw minder goed. Er worden opnieuw meer witte zakken voor huisvuil opgehaald. Afvalbeheerder Net Brussel haalde in 2012 320.986 ton restafval op, terwijl dat in 2010 slechts 306.000 ton was.

Dat Brusselaars opnieuw minder sorteren, blijkt ook uit de daling van het aantal blauwe zakken voor PMD die worden opgehaald. Waar dat in 2010 nog 16.000 ton bedroeg, was dat in 2012 nog amper 11.000 ton. Dat is niet veel meer dan voor de verplichting.

Volgens Piet Van Meerbeek van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL) helpt dreigen met een boete voor wie de sorteerregels niet nakomt maar even, maar raken mensen er snel aan gewend. Hij stelt voor om net als in Vlaanderen en Wallonië vuilniszakken extra te belasten. "Als de zakken duurder zijn gaan mensen er zuiniger mee omspringen en sneller sorteren", zegt hij.

Statiegeld
Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) ziet de invoering van statiegeld op blik- en drankverpakkingen als mogelijke oplossing om de sorteerdoelstelling van 50 pct te halen. Wie in Duitsland een blikje drank koopt, betaalt sinds 2003 0,25 euro statiegeld. Wie de verpakking weer inlevert, krijgt dat geld terug. Het idee komt ook van een Nederlandse onderneming die gespecialiseerd is in de automatische terugname van drankverpakkingen. Een groot deel van de supermarkten in het Brussels gewest beschikt al over leeggoedautomaten. Volgens Maes kunnen die in veel gevallen goedkoop en gemakkelijk worden aangepast voor de terugname van blikjes. "Dergelijk terugnamesysteem kan helpen om de Brusselse sorteerdoelstelling te halen", zegt ze. "Bovendien is het ook een belangrijk wapen in de strijd tegen zwerfvuil."

In 2010 nam het Brusselse parlement een resolutie aan waarin het parlement de regering vraagt de haalbaarheid van een dergelijk terugnamesysteem te onderzoeken. Maes zal Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid Rachid Madrane (PS) vragen naar de stand van zaken van dat proefproject.

Volgens Madrane werpen de communicatieacties om Brusselaars aan te moedigen zorgvuldiger te sorteren wel hun vruchten af. Zo zouden de inwoners in het begin nog vaak restafval in blauwe zakken hebben gedaan en is hun sorteergedrag net verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234