Maandag 17/01/2022

Britse vorsers maken embryo's uit mens en dier

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

Britse onderzoekers van de universiteit van Newcastle zijn erin geslaagd hybride embryo's te maken door genetisch materiaal van menselijke huidcellen te injecteren in eicellen van koeien. Na drie dagen zijn de hybride embryo's vernietigd. De katholieke kerk en organisaties voor de bescherming van ongeboren kinderen eisen een verbod op dergelijke onderzoeken.

Behandeling ziektes
Het onderzoeksteam onder leiding van Lyle Armstrong wilde met dit onderzoek nagaan of de stamcellen van een dergelijk embryo gebruikt zouden kunnen worden voor de behandeling van ernstige ziektes. Dierlijke eicellen zijn, in tegenstelling tot menselijke eicellen, onbeperkt ter beschikking, verduidelijkt John Burn, leider van het Institute for Human Genetics van de universiteit van Newcastle.

Nieuwe wet
Het experiment wakkert de discussie over een nieuwe wet inzake stamcelonderzoek nog meer aan. Voor het onderzoek werd immers een uitzondering gemaakt op het verbod op kweken met hybride embryo's. De regering heeft een wetsvoorstel klaar om het kweken van hybride embryo's of chimaeren voor wetenschappelijk onderzoek toe te laten en te reguleren. Het parlement buigt zich ten vroegste in mei over dit voorstel. Toch is niet iedereen te vinden voor het voorstel.

"Monsterlijk"
Volgens de kardinaal van de Schotse katholieke kerk, Keith O'Brien, zijn de experimenten "een monsterlijke aanval op de mensenrechten, op de menselijke waarden en het menselijke leven". De Britse organisatie voor de bescherming van ongeboren kinderen noemde de creatie van een hybride embryo een "ramp".

Professor Burn daarentegen verdedigt zijn onderzoek en verzekert dat er geen sprake kan zijn van "monsters". Wie zich in de problematiek verdiept, zal snel inzien dat dit geen nieuw ethisch probleem met zich meebrengt, klinkt het. Hij benadrukt ook dat de hybride embryo's enkel voor onderzoeksdoeleinden gebruikt worden.

Vernietigd
De hybride embryo's die de wetenschappers gemaakt hebben, bestonden grotendeels uit menselijk genetisch materiaal en slechts voor 0,1 procent uit dierlijk materiaal. De Human Fertilisation and Embryology Authority, de bevoegde overheidsinstantie, bepaalde bovendien dat deze embryo's ten laatste na 14 dagen vernietigd moesten worden, zodat ze niet groter worden dan een speldenkop.

De onderzoekers vernietigden de chimaera-embryo's na drie dagen maar willen nu proberen of ze deze embryo's ook zes dagen in leven kunnen houden. Als dat lukt, zouden volgens de wetenschappers ook hybride embryo's gemaakt kunnen worden met eicellen van konijnen, geiten of andere dieren.

Nog experimenten
Stamcelonderzoekers van het Londense King's College willen een gelijkaardig experiment uitvoeren. Ook zij hebben hiervoor toestemming gekregen van de bevoegde instanties. In 1998 slaagden Amerikaanse wetenschappers er al in menselijke huidcellen te laten samensmelten met eicellen van koeien en uit dit embryo stamcellen te winnen. Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben dat experiment in 2002 nog eens overgedaan. Chinese wetenschappers publiceerden in 2003 een artikel in Cell Research over het kweken van embryo's uit eicellen van konijnen met menselijk genetisch materiaal. (dpa/gb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234