Woensdag 20/11/2019

"Bossen rooien voor landbouw maakt honger alleen maar erger"

Elke minuut moeten 36 voetbalvelden aan bos wijken voor landbouw. Beeld REUTERS

Volgens het WWF worden elke minuut ongeveer 36 voetbalvelden aan bos gerooid om plaats te ruimen voor landbouw. Maar de oplossing voor ondervoeding schuilt niet in landbouw alleen, blijkt uit nieuw onderzoek. Er is niet alleen méér voedsel nodig, maar ook een grotere variëteit. En daarvoor zijn die bossen net nodig, schrijft wetenschapssite MNN.

Ondervoeding is vandaag het grootste humanitaire probleem in de wereld. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN consumeren wereldwijd ongeveer 852 miljoen mensen - twaalf procent van de wereldbevolking - niet voldoende calorieën.

En calorieën zijn maar een deel van het probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat twee miljard mensen, 29 procent van de wereldbevolking, niet de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen zoals ijzer, vitamine A en jodium die in fruit, groenten en noten zitten. De organisatie noemt deze vorm van ondervoeding de 'verborgen honger'.

Ernstige gevolgen
Verborgen honger kan ernstige gevolgen hebben op de fysieke en cognitieve ontwikkeling van kinderen en is een grote oorzaak van kindersterfte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben 100 tot 140 miljoen kinderen niet voldoende vitamine A. Een gebrek daaraan verzwakt de weerstand en vertraagt de groei. Gebrek aan jodium, een van de meestvoorkomende vormen van verborgen honger, treft 187 miljoen mensen. Een tekort kan hersenschade tot gevolg hebben.

De oplossing voor het probleem is dus niet alleen meer voedsel, maar een grotere variëteit. En bossen kunnen daarbij helpen, blijkt uit onderzoek.

Bladeren en insecten
De bewoners van de dorpen rond Ndélélé in Kameroen kunnen zich de meeste voedingswaren op de markt niet veroorloven. Om zich te voeden, zijn ze dus afhankelijk van de bladeren van de Afrikaanse eruplant en insecten die ze verzamelen in het bos.

In de vroege jaren 2000 trok dit de aandacht van Amy Ickowitz, een wetenschapper die haar proefschriftonderzoek in het gebied deed. "Ik was met verstomming geslagen hoe goed gevoed de mensen er waren ondanks de grote armoede", zegt ze.

Meer dan tien jaar later onderzocht ze met een team wetenschappers van het Center for International Forestry Research, met hoofdkantoor in Indonesië, hoe het leven in beboste gebieden het voedingspatroon beïnvloedt in 21 Afrikaanse landen.

Essentiële bestanddelen
De onderzoekers gebruikten de gegevens van demografische gezondheidsstudies uitgevoerd door het Amerikaanse Agency for International Development, die informatie verzamelt over de bevolking en voeding in Afrika, en gegevens over bebossing van de Global Land Cover Facility van de universiteit van Maryland. Ze stelden vast dat kinderen die in beboste gebieden leven meestal een meer gevarieerd voedingspatroon hebben, dat essentiële bestanddelen bevat.

De oplossing lijkt voor de hand te liggen - bossen redden of aanplanten - maar zo eenvoudig is het niet, zegt Ben Phalan van de Conservation Science Group van de universiteit van Cambridge. "Wanneer de bevolkingsdichtheid laag is, kunnen mensen zich voeden met wilde vruchten en insecten uit bossen. Maar in de meeste gebieden is de bevolkingsdichtheid te groot om enkel van wilde soorten te kunnen leven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234