Donderdag 29/09/2022

AchtergrondStatistiek

Biostatistici waarschuwen: ‘Volgende maand mag er nog niet versoepeld worden’

null Beeld Sam Mannaerts
Beeld Sam Mannaerts

Duizend ziekenhuisopnamers per dág, ofwel dubbel zoveel als bij de piek van de eerste golf: dat sombere lot stond ons te wachten over goed anderhalve maand - als we bleven voortdoen zoals we bezig waren, tenminste. Biostatistici zijn blij dat de regering-De Croo gisteren ingreep, maar waarschuwen tegelijk: ‘De nieuwe maatregelen in november opnieuw lossen, is écht niet realistisch.’

Sven Ponsaerts

Drie in plaats van vijf nauwe contacten per maand, een vervroegd sluitingsuur voor de cafés die wel nog open mogen blijven en nog maximaal vier bezoekers bij u thuis over de vloer: het zijn ingrijpende, maar allerminst overbodige maatregelen die de nieuwe regering ons al zeker tot 9 november oplegt. Dat blijkt ontegensprekelijk uit een nieuw model van biostatistici Niel Hens en Steven Abrams van de Universiteiten van Hasselt en Antwerpen.

“Deden we gewoon voort zoals we bezig waren, dan volgde er begin december een ongeziene piek, met meer dan duizend ziekenhuisopnames per dag. Dat zijn er liefst dubbel zoveel als in april.” De woorden waarmee collega-biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) de eenvoudige grafiek toelicht, roepen meteen opnieuw de beelden op van hectische ziekenhuisafdelingen waar zich achter hermetische afschermingen drama’s afspelen.

Prognose aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Beeld HLN
Prognose aantal nieuwe ziekenhuisopnames.Beeld HLN

“Ja, ook het aantal patiënten op intensieve zorg, en vermoedelijk ook het aantal overlijdens, zou hoger eindigen dan tijdens de eerste golf: toch iets wat we écht niet willen.”

Razende trein

Geen wonder dus dat de biostatistici in hun nopjes zijn met de strengere maatregelen. Want een ogenschijnlijk beperkte inspanning heeft een enorme impact op het aantal besmettingen, en dus ook op de ziekenhuisbezetting. “We moeten onze werkelijke contacten sowieso met minstens 20% terugschroeven”, stelt Molenberghs. “Pas dan stopt de curve met groeien. Slagen we er allemaal in meteen een vijfde minder mensen te ontmoeten, dan stijgt de curve nog een dag of tien verder, om daarna te dalen. Hopelijk zitten we binnen een maand dan op hetzelfde niveau als vandaag.” Lees: een honderdtal dagelijkse ziekenhuisopnames.

Slagen we er echter maar in om de contacten slechts met 10% te verminderen, dan blijft de curve stijgen. Tegen eindejaar belanden er dan elke dag 500 patiënten die in het ziekenhuis — niet meteen een feestelijke gedachte. “Pas binnen enkele weken, na zijn volgende peiling, zal collega Niel Hens kunnen zeggen hoe we ons sinds de verscherpte maatregelen gedragen”, zegt Molenberghs. Tot zolang blijft het ook voor de biostatistici gissen naar het precieze effect van ‘de tafel van vier’ en de andere afgekondigde maatregelen. “Maar misschien doen we het wel goed, en blijken we er 30% minder contacten op na te houden: bingo, want dat betekent pure winst.”

Allemaal wat gas terugnemen, is dan ook de boodschap van de biostatisticus. “Het bewijs dat het kan hebben we in augustus in Antwerpen gezien: daar is de razende trein echt tot stilstand gebracht.”

Langer dan één maand

Dat we de nieuwe maatregelen langer dan een maand zullen moeten volhouden, staat buiten kijf. “Ook al beperken we onze contacten met een vijfde, dan nog zal de situatie tegen dan niet gigantisch rooskleuriger zijn”, aldus Molenberghs.

“Deze in november opnieuw lossen, is dus écht niet realistisch – dan begint alles opnieuw, en zitten we binnen de kortste keren opnieuw aan hetzelfde hoge niveau. Zeker is dat we maatregelen van dit type echt nog wel een tijdje moeten aanhouden. Het betekent niet dat er binnen de maatregelen niet kan worden geschakeld, bijvoorbeeld wat betreft het aantal sociale contacten aan de cafétafel.”

Professor Geert Molenberghs. Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
Professor Geert Molenberghs.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234