Vrijdag 03/12/2021

Natuur

‘Bijna negenduizend nieuwe waterkrachtcentrales bedreigen Europese biodiversiteit’

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Natuurbeschermingsorganisatie WWF waarschuwt voor de bedreiging die nieuw geplande waterkrachtcentrales vormen voor de biodiversiteit in Europa. Er bestaan er al ruim 21.000 en er staan nog bijna 9.000 extra gepland, waarvan een kwart in natuurgebied. Negen op de tien centrales uit de studie zijn bovendien klein en leveren volgens WWF een verwaarloosbare hoeveelheid energie.

WWF maakte voor het eerst een inventaris op van alle waterkrachtcentrales in Europa. Volgens WWF toont de studie aan dat de rivieren in Europa nu al verzadigd zijn en dat nog meer zullen zijn als er duizenden bijkomen.

WWF wijst daarbij op de nefaste invloed van de centrales op de biodiversiteit. Ze wijzigen de natuurlijke loop van rivieren, blokkeren migratieroutes van vissen en houden sedimenten tegen die rivierbanken en delta’s beschermingen tegen overstromingen en stijgingen van de zeespiegel. “De populaties zoetwatervissen nemen dubbel zo snel af als die van soorten op land of in zee. En waterkrachtcentrales zetten grote druk”, zegt Andreas Baumüller van WWF.

Gezonde rivieren

Nochtans bepaalt de Europese kaderrichtlijn water dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat alle rivieren “gezond” zijn tegen 2027. Maar 7 jaar voor de doelstelling moet gehaald worden, zou 60 procent van de rivieren nog altijd niet voldoen aan de normen. En waterkrachtcentrales zetten een rem op de inspanningen om die doelstellingen te halen, zegt WWF.

De organisatie lost daarom een schot voor de boeg nu de EU zijn biodiversiteitsstrategie voor 2030 voorbereidt, en op de internationale top over diversiteit in 2020 een leidende rol hoopt te spelen. “Europa heeft een sterk wettelijk instrument met de Europese kaderrichtlijn water, maar de handhaving door de Europese Commissie faalt, en de omzetting door lidstaten faalt nog meer”, zegt Baumüller. “De EU kan niet beweren dat ze kampioen is van de biodiversiteit is zonder dit belangrijk milieu-instrument centraal te stellen in zijn Europese ‘Green Deal’. Het moet investeren in handhaving, het misbruik van uitzonderingen bannen, en ‘nee’ zeggen tegen meer waterkracht in Europa.”

Voor België lijken de problemen eerder beperkt, met een 150-tal bestaande centrales en 7 nieuwe, kleine centrales. Maar de dichtheid in West-Europa is enorm, klinkt het. En de groei verschilt naargelang de regio in Europa. Zo zijn er in de Balken, vooral in Albanië, nog veel rivieren intact, maar staan ze onder druk door de vele nieuwe plannen voor centrales.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234