Zondag 28/05/2023

Klimaatzaak

Bijna 9.000 burgers dagvaarden alle overheden samen met Klimaatzaak

Verschillende bv's stelden hun plan voor in de Gentse Vooruit, in december vorig jaar. Beeld Eric de Mildt
Verschillende bv's stelden hun plan voor in de Gentse Vooruit, in december vorig jaar.Beeld Eric de Mildt

Bijna 9.000 mede-eisers die zich aansloten bij de Klimaatzaak, dagvaarden maandag de drie gewesten en de federale overheid.

Een aantal bekende Vlamingen, verenigd in vzw Klimaatzaak, stelde de Belgische overheden eind 2014 in gebreke omwille van nalatig klimaatbeleid. De vier overheden maakten in het voorjaar hun standpunt over aan de vzw Klimaatzaak en er volgde een gesprek met de vier bevoegde ministers. "Ondanks dit constructief en interessant overleg, werd het snel duidelijk dat de verschillende partijen niet tot een consensus konden komen om de nodige verbintenissen aan te gaan voor een degelijk klimaatbeleid." De vzw Klimaatzaak merkt op dat de kern van de zaak niet betwist werd. "Alle partijen waren het erover eens dat een wereldwijde klimaatopwarming van meer dan 2°C moet vermeden worden."

De organisatie gaf iedereen de kans om mede-eiser te worden, waarvoor de afgelopen maanden bijna 9.000 mensen hun volmacht gaven. Maandag versturen die een dagvaarding om een beleid af te dwingen met als doel om 87,5 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2050 (ten opzichte van 1990). Na overhandiging van de 33 bladzijden tellende dagvaarding aan het Vlaamse en Waalse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de federale overheid, telkens vertegenwoordigd door een minister, verwacht vzw Klimaatzaak over tien dagen een inleidende zitting voor de rechtbank in eerste aanleg in Brussel. Een debat ten gronde voor de rechter zal allicht pas over een jaar tot anderhalf jaar kunnen plaatsvinden.

Doelstellingen halen of dwangsom

In de dagvaarding verzoekt de Klimaatzaak dat de rechter de overheden verplicht om binnen de drie maanden een onderlinge interne lastverdeling af te ronden voor de Europese doelstellingen, zoniet wordt een dwangsom van 10.000 euro per dag vertraging gevraagd. De Klimaatzaak vraagt de rechter ook om de overheden te bevelen binnen de negen maanden "een gezamenlijk gecoördineerd en becommentarieerd programma van maatregelen en bijbehorende budgetten voor te leggen om de doelstellingen te bereiken." Als stok achter de deur wordt opnieuw dezelfde dwangsom gevraagd.

De Belgische Klimaatzaak is mede geïnspireerd door een Nederlandse procedure die in 2013 door jurist Roger Cox samen met de Stichting Urgenda en 900 mede-eisers werd opgestart. Halverwege april vond in Nederland al een hoorzitting plaats en een vonnis wordt er eind juni verwacht. De Belgische en Nederlandse Klimaatzaken voelen zich gesteund door de "Oslo Principles". "Hierin stelt een internationale denktank van rechtsgeleerden dat staten, op basis van onder andere burgerlijk aansprakelijkheidsrecht en mensenrechten, juridisch nu al aansprakelijk zijn voor emissies op hun grondgebied."

Op 5 mei organiseert de UGent een "Klimaatzaakavond" in de UFO in Gent. Na een voorstelling door Serge de Gheldere, Nic Balthazar en Stijn Meuris volgt een debat met onder meer Vera Dua, Ferdi De Ville, Isabel Larmuseau en Johan Albrecht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234