Woensdag 19/01/2022

Luchtvervuiling

Bijna 1 op de 10 sterfgevallen bij kinderen onder de 5 is het gevolg van luchtvervuiling

Ouders en kinderen voeren actie voor propere lucht aan hun school in Brussel.  Beeld BELGAONTHESPOT
Ouders en kinderen voeren actie voor propere lucht aan hun school in Brussel.Beeld BELGAONTHESPOT

Elke dag ademt 93 procent van de kinderen onder achttien jaar lucht in die zo vervuild is dat hij ernstige risico’s betekent voor hun ontwikkeling en gezondheid. Zo toont een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, die dat ‘onvergeeflijk’ noemt.

Barbara Debusschere

Kinderen ademen twee tot drie keer meer dan volwassenen en leven in de periode waarin hun hersenen en lichaam zich ontwikkelen ook lager bij de grond, waar sommige luchtvervuiling het grootst is. In een wereld met veel vervuilde lucht zijn kinderen met andere woorden sterk benadeeld.

Bij de start van de eerste Wereldconferentie over Luchtvervuiling en Gezondheid die de Wereldgezondheidsorganisatie deze week organiseert in Genève, blijkt uit een nieuw rapport hoezeer dat kinderen en jongeren schaadt.

Bijna alle kinderen onder achttien jaar zijn iedere dag blootgesteld aan niveaus van fijnstof (PM 2.5) die boven de WHO-norm liggen. Het gaat om zo’n 630 miljoen kinderen onder vijf jaar en zo’n 1,8 miljard kinderen onder de vijftien jaar.

Lees ook: De lucht in Vlaanderen is bij de meest vervuilde ter wereld. Bekijk het hier op kaart

En luchtvervuiling is geen typisch probleem van rijke landen. In landen met lage en gemiddelde inkomens zijn 98 procent van de kinderen jonger dan vijf blootgesteld aan te hoge PM2.5-waarden. In rijke landen zoals het onze is dat 52 procent. Het grote aantal in armere landen heeft veel te maken met verbranding van vervuilende brandstoffen om te koken.

Geen veilige grens

Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes luchtvervuiling die diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot luchtwegeninfecties, chronische longproblemen, hartproblemen en kanker. En hoe klein de blootstelling ook is, er is geen veilige grens en altijd een meetbaar schadelijk effect op de gezondheid.

De nieuwe analyse van de meest recente wetenschap zet ook alle andere effecten bij kinderen op een rij en de lijst is erg lang.

In 2016 stierven bij benadering 600.000 kinderen onder 15 jaar door acute luchtwegeninfecties veroorzaakt door vervuilde lucht binnenshuis en buitenshuis. Bijna één op de tien sterfgevallen bij kinderen onder 5 jaar is het gevolg van luchtvervuiling.

Van kanker tot obesitas

Daarnaast impacteert de vervuilde lucht kinderen doordat ze de oorzaak kan zijn van vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht, verminderde hersenontwikkeling waardoor kinderen het cognitief, mentaal en motorisch slechter doen, slechte longontwikkeling, astma, kinderkanker, obesitas en een groter risico op chronische ziektes zoals hart-en vaatziektes later in hun leven.

“Luchtvervuiling tast de gezondheid van onze kinderen op meer manieren aan dan we vermoedden en belemmert onder andere hun hersenontwikkeling”, besluit Maria Neira, directeur van de betrokken WHO-afdeling.

De WHO roept alle landen dan ook op meer moeite te doen, onder andere door scholen en speelpleinen ver van belangrijke luchtvervuilingsbronnen te lokaliseren en door eindelijk ook de WHO-normen voor onder andere fijnstof te halen. In Vlaanderen woont driekwart van de bevolking in een gebied met te veel fijnstofuitstoot.

Kinderen vormen een menselijke ketting in de Dansaertstraat tijdens een actie voor schone lucht eerder deze maand.  Beeld Photo News
Kinderen vormen een menselijke ketting in de Dansaertstraat tijdens een actie voor schone lucht eerder deze maand.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234