Vrijdag 06/12/2019

Bijna 1 op 8 Vlamingen vond een lief via sociale media

Beeld THINKSTOCK

31 procent van de Vlamingen krijgt wel eens stress door te surfen op sociale media. Meer dan de helft van de Vlamingen (54%) heeft meer contact met vrienden dankzij onder andere Facebook en Twitter, en maar liefst 12 procent vond er ooit zelfs een lief. Zo blijkt uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM) bij meer dan 2.400 Vlamingen. De resultaten verschenen in het decembernummer van het gratis tijdschrift 'Cava?'.

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar liefst 72 procent van de Vlamingen is actief op minstens een platform. Facebook is de populairste sociaalnetwerksite (93%), op ruime afstand gevolgd door LinkedIn (22%) en Twitter (18%). "Informatie kunnen delen met elkaar" (43%), "kunnen volgen wat anderen doen" (29%) en "makkelijk kunnen afspreken met elkaar" (12%) vinden we de belangrijkste functies van sociale media.

We zijn vrij actieve gebruikers: maar liefst 44 procent controleert zijn sociale mediaprofielen meerdere keren per dag en bijna een op drie (33%) doet dit een tot twee keer per dag. We spenderen er ook veel tijd aan - zelfs te veel tijd volgens 38 procent van de sociaalnetwerkgebruikers. Een kwart van de ondervraagden zit ongeveer een uur per dag op Facebook of Twitter. 32 procent zit nog langer aan zijn laptop, smartphone of tablet gekluisterd om naar sociale media te surfen.

Aantal online vrienden
"Opvallend is dat 65 procent van de singles dagelijks een uur of langer doorbrengen op sociale media terwijl dat bij mensen in een relatie 53 procent is. Misschien zien ze zo een mogelijkheid om hun 'status' te veranderen? 16 procent van de mannen - tegenover 11 procent van de vrouwen - vond immers al een lief via deze kanalen", zegt Marjolein Cuvelier, woordvoerster van 'Cava?'.

 
65% van de singles spendeert dagelijks een uur of langer op sociale media, bij mensen in een relatie is dat 'slechts' 53%

De meeste Vlamingen (84%) zijn best tevreden met hun virtuele sociale situatie. Voor 6 procent mogen er gerust nog contacten bij terwijl een tiende van mening is dat hij of zij te veel contacten heeft. Van deze laatste groep is 80 procent dan ook van plan om contacten te 'defrienden' of verwijderen.

"Sociaalnetwerksites hebben de term 'vrienden' een iets andere invulling gegeven. Meer dan driekwart (76%) van de ondervraagden vindt de offline relaties intenser en oprechter dan de online relaties. Slechts 3 procent beweert het tegenovergestelde", stelt Cuvelier.

'Social media stress'
15 procent van de ondervraagden vindt het vervelend als ze eens een dag geen sociale media kunnen gebruiken, terwijl dit voor 13 procent van de respondenten juist een verademing is. De meerderheid maakt er geen punt van. Toch bestaat er zoiets als 'sociale media stress': bijna een derde van de gebruikers (31%) staat wel eens onder druk door de sterke aantrekkingskracht van sociale media. Ze ervaren stress omdat ze de hoeveelheid te verwerken informatie te veel vinden (33%), omdat ze een voortdurende drang hebben om van alles op de hoogte te zijn (31%), door de constante meldingen (25%) of door de druk om zelf informatie te delen (19%).

"Opmerkelijk ten slotte is dat een kwart van de ondervraagden bezorgd is om zijn of haar privacy, maar tegelijkertijd aangeeft te weinig maatregelen te nemen om zich hiertegen te beschermen", aldus nog Cuvelier.

 
Opmerkelijk: een kwart van de respondenten is bezorgd om zijn/haar privacy, maar neemt weinig maatregelen om zich te beschermen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234