Dinsdag 31/01/2023

Gezondheid

"Bierbuik heeft niets te maken met bier"

113 calorieën bevat een flesje Stella Artois (25 cl). Dat komt bijna overeen met anderhalve snede bruin brood (115,5 calorieën) Beeld RV
113 calorieën bevat een flesje Stella Artois (25 cl). Dat komt bijna overeen met anderhalve snede bruin brood (115,5 calorieën)Beeld RV

De grootste brouwers in Europa, waaronder AB InBev en Heineken, vermelden vanaf 2016 het aantal calorieën op de bierflesjes. 'Vandaag overschatten de consumenten nog vaak het caloriegehalte van een pintje', zegt Steve Leroy van AB InBev. Diëtisten juichen het initiatief toe.

(FRD)

De Europese regels schrijven voor dat op alle voedingsproducten het exact aantal calorieën vermeld staat. Alleen alcoholische dranken, zoals bier, wijn en sterke dranken, ontsnappen aan die wetgeving. De Europese Commissie werkt wel aan een verplichting, maar voorlopig blijft dat voorstel nog steken in werkgroepen.

De grootste Europese brouwers nemen het heft nu zelf in handen. "Onderzoek heeft immers aangetoond dat consumenten interesse hebben in die info. En wij hebben niets te verbergen", zegt Steve Leroy, die binnen AB InBev Europa de juridische dossiers regelt.

Schromelijk overschatten

Het stoort de brouwers ook dat de consumenten het aantal calorieën van bier schromelijk overschatten. "Amper één op de vijf Belgen kent het correcte aantal calorieën in bier. Volgens de Belg bevat een gemiddeld biertje 106 calorieën per 100 milliliter, maar in de praktijk zijn er dat 45", aldus Leroy.

Om de bierliefhebbers beter te informeren, hebben de vier brouwers (AB InBev, Heineken, Carlsberg en SAB Miller) afgesproken om vanaf volgend jaar zowel de ingrediënten als de nutritionele info (onder meer calorieën, suikers,...) zowel op de etiketten van de bierflesjes als online te publiceren. Andere brouwers hebben de keuze. Daarbij zal het aantal calorieën per 100 ml worden meegedeeld. AB InBev gaat nog een stapje verder. De Belgisch-Braziliaanse brouwer zal het caloriegehalte ook per portie (fles) vermelden, net als op de kartonnen verpakkingen. De aanpassing van de etiketten zal geleidelijk gebeuren.

"Het is niet de bedoeling om de gemaakte etiketten nu in de vuilnisbak te gooien. Maar zodra een nieuw etiket wordt gemaakt, zal dat alle informatie bevatten. We rekenen erop om tegen eind 2017 zowat 80 procent van onze flesjes te hebben uitgerust met de info. De rest volgt in de loop van 2018", aldus Leroy. Wie niet zo lang kan wachten, kan momenteel al terecht op de site www.tapintoyourbeer.com.

Bij de diëtisten krijgt het initiatief alvast een beleefd applausje. "Weten wat je drinkt en hoeveel calorieën dat bevat, is interessant", zegt Tanja Callewaert, woordvoerster van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten. "Natuurlijk zal een brouwer deze informatie op een commerciële manier benutten. Maar het geeft de consumenten wel de kans om een keuze in zijn voedingspatroon te maken. Want het is inderdaad juist dat de hoeveelheid calorieën in bier wordt overschat. Sommige mensen eten dagelijks snacks en snoep, en krijgen op die manier 500 tot 1.000 calorieën binnen, terwijl een pintje iets meer dan 100 calorieën bevat."

Het initiatief van de brouwers laat toe om enkele mythes te bevestigen of ze net te ontkrachten. Dat een pint qua calorieën overeenkomt met twee sneden brood, is bijna juist. Een Stella blijkt bijvoorbeeld evenveel calorieën te bevatten als anderhalf sneetje bruin brood. Wie zich aan een bruine Leffe waagt, heeft al bijna drie sneden brood binnen.

"Maar zeggen dat een bierbuik te maken heeft met het bier op zich, is niet juist", benadrukt Steve Leroy (AB InBev). "Bier bevat enkel natuurlijke producten. Alleen hangt alles af van de hoeveelheden die men drinkt en het alcoholpercentage."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234