Maandag 08/08/2022

Betere terugbetaling van borstreconstructie met eigen weefsel

De Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen (medico-mut) heeft een akkoord bereikt over een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel na borstverwijdering ten gevolge of ter preventie van kanker. Dat meldt het Riziv. Esthetische supplementen worden helemaal verboden en de persoonlijke tussenkomst van de patiënt vermindert.

Ieder jaar ondergaan ongeveer 1.500 vrouwen zo'n ingreep, en de voorbije jaren was vastgesteld dat aanzienlijke supplementen werden aangerekend. Bovenop de klassieke supplementen werden ook zogenaamde esthetische supplementen aangerekend, ook op tweepersoonskamers, waardoor vrouwen geconfronteerd werden met eigen bijdragen van soms meer dan 5.000 euro.

Anderzijds voerden de plastisch chirurgen aan dat de honorering ontoereikend was.

Kwaliteitseisen

Het akkoord bevat een betere terugbetaling van deze ingrepen, een betere transparantie van de aanrekenbare kosten en de invoering van een aantal kwaliteitseisen. Zo komt er een verbod op ethische supplementen, worden de terugbetaalde honoraria voor de chirurgen aangepast aan de complexiteit en de duur van de ingreep, en kunnen geen supplementen worden aangerekend op tweepersoonskamers. Daarnaast zal de patiënte uiterlijk 7 dagen voor de ingreep een schriftelijk bestek ontvangen en komt er een beperking van voorschotten tot een bedrag van 1.250 euro.

De financiële impact van de verhoogde tussenkomst van de verzekering bedraagt 2,2 miljoen euro. De persoonlijke tussenkomsten van de patiënten worden met een zelfde bedrag verminderd. De inkomsten van de chirurgen blijven op hetzelfde niveau.

De regeling gaat vermoedelijk in vanaf het najaar. De overeenkomst wordt nu zo snel mogelijk op het verzekeringscomité van het Riziv geagendeerd en vervolgens aan de ziekenhuizen ter goedkeuring voorgelegd. Ziekenhuizen hebben de keuze of ze het akkoord al dan niet ondertekenen. Het is dan aan de mutualiteiten om aan hun leden mee te geven in welke ziekenhuizen de regeling geldt.

De Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen (medico-mut) heeft ook een voorstel van koninklijk besluit goedgekeurd over een beperking van het aanrekenen van supplementen door laboratoria. Uit de praktijk blijkt namelijk dat een aantal laboratoria voor ambulante verstrekkingen administratieve supplementen aanrekenen aan de patiënten. Anderzijds rekenen laboratoria supplementaire honoraria aan voor het materiaal gebruikt bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Minder administratieve kosten

In het ontwerp, dat nog moet worden overgemaakt aan de minister van Volksgezondheid, staat nu dat er geen geen supplementaire honoraria aangerekend mogen worden op de forfaitaire honoraria voor klinische biologie, geen administratieve onkosten of kosten voor bloedafname, geen supplementen bij genetische onderzoeken en geen supplementen bij de opsporing van baarmoederhalskanker. Parallel wordt de terugbetaling voorzien voor het specifieke materiaal gebruikt bij het onderzoek.

Supplementen door niet of partieel geconventioneerde zorgverleners zijn enkel mogelijk indien de patiënten op voorhand op de hoogte werden gebracht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234