Betalen voor krant op internet? De meningen zijn verdeeld
De Vlaamse krantenuitgevers zoeken volop naar een samenwerkingsmodel om hun websites betalend te maken. Alleen geloven de internethoofdredacteurs van de Persgroep, een van de trekkers van het project, niet dat een betaalmodel haalbaar is.
"We hebben geen andere keuze, onze websites moeten betalend worden. En dat organiseren we liefst als sector." CEO Luc Missorten laat er geen twijfel over bestaan: Corelio, uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad, is volop op zoek naar een manier om meer centen te verdienen met de krantwebsites. Daarover voert de mediagroep steeds intensievere gesprekken met collega-uitgevers. "Wij zijn tenslotte geen liefdadigheidsinstellingen."
Ook de Persgroep, uitgever van De Morgen en Het Laatste Nieuws, is in de persoon van gedelegeerd bestuurder Christian Van Thillo een van de voortrekkers van het project om een gezamenlijk platform te lanceren. Een idee dat circuleert is om een gezamenlijke premie te vragen om toegang te krijgen tot het platform van de verschillende kranten. Daarna kan elke krant zelf beslissen of ze nog extra betalingen vraagt om de individuele website te bezoeken.
Als een supermarkt
Het idee om zich te baseren op het systeem van Spotify, waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt muziek kunt luisteren, verwijzen de uitgevers naar de prullenmand. Dat lezers zelf een krant samenstellen - ook op basis van artikels van concurrenten - blijkt een stap te ver. "We hebben elk ons merk waar de doelgroep alles vindt dat ze zoekt. Een krant is op dat vlak zoals een supermarkt", meent Missorten. "Je wandelt niet door elke rayon, maar je weet waar het warenhuis voor staat."
Zelfs als dat niet aan de orde is, is niet iedereen binnen de uitgeverijen ervan overtuigd dat de overstap naar een betalend model voor krantenwebsites een goed idee is. Laurens Verhagen, de hoofdredacteur van de nieuwssites van onder andere de Volkskrant en De Morgen, gelooft bijvoorbeeld niet dat mensen zullen betalen voor artikels die online verschijnen. "Ik ontken niet dat we moeten zoeken naar manieren om ervoor te zorgen dat onze websites geld opbrengen, maar nu zijn er nog altijd gratis websites die ervan zouden profiteren als wij een betaalmodel introduceren."
Vlaams minister van Media Ingrid Lieten gaf een tijd terug al aan dat bijvoorbeeld deredactie.be, de nieuwssite van de openbare omroep, gratis zal blijven. Tot ongenoegen van onder andere Missorten. "We hopen niet alleen dat dat verandert, het zou ook blijk geven van gezond verstand en eerlijkheid", vindt de CEO van Corelio.
Winstgevend
Ook Mick Van Loon, hoofdredacteur van HLN.be en 7sur7.be, gelooft niet dat het voor populaire websites op dit moment haalbaar is om lezers te laten betalen. "Misschien ligt dat voor selectieve titels anders omdat ze een heel afgelijnd publiek bereiken", vermoedt hij. Van Loon hoopt trouwens wel dat het betaalmodel ooit voor alle websites mogelijk wordt. Wie weet op het moment dat krantensites nog vaker op mobiele telefoons worden gelezen.
Vraag is maar wanneer het zover is. Volgens een bron dichtbij het dossier kunnen gezonde mediabedrijven het in de toekomst lastiger krijgen als de krantenverkoop achteruit zou gaan en de krantenwebsites niet op tijd winstgevend worden. Bovendien schermen uitgevers nu al met cijfers om aan te tonen dat ze het niveau van hun websites niet kunnen behouden of verbeteren als ze hun model niet aanpassen.
Webhoofdredacteur Laurens Verhagen wil zich daarom graag laten overtuigen door argumenten en cijfers zodra er concrete plannen zijn. Tot die tijd zoekt hij naar andere manieren om de websites winstgevender te maken.
Het idee om zich te baseren op het systeem van Spotify verwijzen de uitgevers naar de prullenmand