Vrijdag 03/02/2023

Berlijn, Parijs en Rome willen niet opnieuw onderhandelen over klimaatakkoord

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron tijdens de G7-top op 27 mei 2017. Beeld EPA
De Italiaanse premier Paolo Gentiloni, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron tijdens de G7-top op 27 mei 2017.Beeld EPA

Berlijn, Parijs en Rome gaan niet in op de vraag van de Amerikaanse president Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs te heronderhandelen. Dat zeggen de regeringsleiders van de landen in een gezamenlijk persbericht. Trump maakte vandaag zijn beslissing bekend om uit het klimaatakkoord te stappen, maar stelde dat hij wel bereid was om het te heronderhandelen om betere voorwaarden voor de VS te krijgen. Ook VN-secretaris-generaal António Guterres ziet de beslissing van Trump als "een grote teleurstelling".

kv

"We hebben met spijt kennis genomen van de beslissing van de VS" om uit het akkoord te stappen, aldus de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. "We zijn er sterk van overtuigd dat het akkoord niet onderhandeld kan worden", klinkt het. "Het akkoord van Parijs blijft een hoeksteen in de samenwerking tussen onze landen, om op een effectieve manier en op tijd de klimaatverandering een halt toe te roepen en om de agenda van 2030 toe te passen rond de duurzame ontwikkelingsdoelen."

"We menen dat de dynamiek van het akkoord onomkeerbaar is", en dat het akkoord "belangrijke kansen biedt voor de voorspoed en groei, in onze landen en op globaal niveau".

De drie landen roepen op om de doelstellingen in het akkoord "snel toe te passen" rond de klimaatfinanciering, en roepen alle partners op om de inspanningen om de klimaatopwarming te bestrijden, te versnellen. "We gaan onze inspanningen versterken om de ontwikkelingslanden te helpen, "in het bijzonder de armste en meest kwetsbare landen", zodat ze hun doelstellingen bereiken rond de klimaatverandering.
De staatsleiders hadden eerder al laten weten dat ze beslissing van Trump betreuren. Merkel en Macron hebben al met de Amerikaanse president getelefoneerd. Merkel bevestigde tijdens het gesprek dat Duitsland achter het akkoord blijft staan "We blijven krachtig inzetten voor een globale klimaatpolitiek, die onze aarde beschermt", aldus haar woordvoerder Steffen Seibert. En ook de Duitse sociaaldemocratische kandidaat-bondskanselier Martin Shulz stelde dat "u wel uit het klimaatakkoord kunt stappen, maar niet uit de klimaatverandering, meneer Trump".

Ook de Franse president stelde, in een "direct" gesprek met Trump, "dat men kan discussiëren", maar hij wees er ook op "dat niets in het akkoord heronderhandelbaar is". De president zei in een toespraak later dat Trump "een fout heeft begaan voor de toekomst van onze planeet", en roept de andere ondertekenaars op om in het akkoord te blijven. Hij nodigde bovendien Amerikaanse wetenschappers en ondernemers uit om in Frankrijk rond het klimaat te komen werken. "De deur is niet gesloten, dat zal ze nooit zijn, maar we zijn nog met veel om onze vastberadenheid te behouden".

Macron en Merkel spraken elkaar ook al aan de telefoon, en bevestigden hun "gezamenlijk en resoluut engagement om het klimaatakkoord van Parijs toe te passen", en spraken af om "het te vertedigen op het internationaal toneel".

En ook zijn voorganger François Hollande stelde dat "wat in Parijs werd geproduceerd, onomkeerbaar is". "Donald Trump heeft een beslissing genomen die nefast is voor de VS, maar die de wereld niet zal beletten om door te gaan met haar redelijke en vrijwillige strijd tegen de opwarming van de aarde."

In Parijs werd het stadhuis donderdagavond groen verlicht, nadat burgemeester Anne Hidalgo de terugtrekking van de VS uit het akkoord "een fatale fout met dramatische gevolgen" noemde.

"We zetten geen stappen terug in het klimaatakkoord van Parijs. Italië engageert zich voor de reductie van broeikasgassen, voor hernieuwbare energie, duurzame groei", tweette ook de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. Zijn voorganger Matteo Renzi stelt dan weer dat de beslissing van Trump "onze kinderen schaadt". "Hij breekt vandaag het hart van die mensen die van de toekomst houden", schreef hij op Twitter.

VN: "Grote teleurstelling"

VN-secretaris-generaal António Guterres ziet de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord als "een grote teleurstelling". Dat heeft hij laten weten in een reactie op de toespraak van Trump.

"Het akkoord van Parijs werd in 2015 door alle landen van de wereld aangenomen, omdat ze de enorme schade erkennen die de klimaatverandering nu al veroorzaakt en omdat ze ook zien welke kansen de klimaatmaatregelen bieden", zo deelde hij mee via zijn woordvoerder Stephane Dujarric.

"Het is cruciaal dat de VS een leider blijven in milieudossiers", zei de woordvoerder nog. Hij stelde dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Amerikaanse staten, steden en bedrijven verder zullen blijven strijden voor een koolstofarme economie. Dat is volgens hem namelijk nodig om de jobs en de markten van de 21ste eeuw veilig te stellen.

VN-secretaris-generaal António Guterres Beeld Getty Images
VN-secretaris-generaal António GuterresBeeld Getty Images

Ratificatie

De Amerikaanse president had donderdagavond laten weten dat hij uit het akkoord van Parijs stapt. Hij wil wel onderhandelen over een herintrede in het akkoord of een nieuwe deal, maar dan met andere voorwaarden. Het UNFCCC, de VN-instantie voor de klimaatonderhandelingen, benadrukt in een mededeling evenwel dat het verdrag ondertekend is door 194 landen, waarvan er intussen al 147 zijn overgegaan tot ratificatie. "Daardoor kan het (akkoord) niet worden heronderhandeld op vraag van één enkele partij", zo staat in een mededeling. UNFCCC stelt dat het wel bereid is om de dialoog met de VS aan te gaan.

Musk vertrekt

Elon Musk, de baas van de constructeur van elektrische auto's Tesla, kondigt aan dat hij vertrekt uit de presidentiële adviesraden van Donald Trump. Hij doet dat na de beslissing van de Amerikaanse president om het akkoord van Parijs te dumpen. "Klimaatverandering is echt. Uit Parijs stappen is niet goed voor Amerika en de wereld", zegt Musk op Twitter.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234