Maandag 05/12/2022

Vaccinatieweek

Bent u wel ingeënt tegen mazelen?

Archiefbeeld Beeld Hollandse Hoogte
ArchiefbeeldBeeld Hollandse Hoogte

De vaccinatiegraad voor mazelen bij 20- tot 45-jarigen ligt naar schatting tussen de 75 en 85 procent. Te weinig om een mazelenepidemie tegen te houden, vindt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarom begint het een sensibiliseringscampagne.

Annelies Delchambre

België kent over het algemeen een hoge vaccinatiegraad. Nochtans is alleen het vaccin tegen polio verplicht. De Hoge Gezondheidsraad beveelt wel een basisvaccinatieschema aan. Het merendeel daarvan - zoals dat tegen kinkhoest of het combinatievaccin tegen mazelen, bof en rode hond - is gratis. Dat we ons in Vlaanderen zo massaal laten vaccineren, hebben we te danken aan het goed georganiseerde aanbod van Kind en Gezin, Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en pediaters.

Uit recente studies blijkt dat 96,6 procent van de Vlaamse baby's ingeënt is tegen de mazelen. Bij adolescenten is dat 92,5 procent. Maar de groep van 20- tot 45-jarigen baart zorgen. "Op basis van studies kunnen we stellen dat de vaccinatiegraad bij die groep tussen de 75 en 85 procent ligt", zegt Pierre Van Damme, hoofd van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen. "Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet minstens 95 procent van de bevolking gevaccineerd zijn om de mazelen te elimineren."

Tweede spuitje op tien jaar

Onder het motto 'Mazelen, geen kinderziekte!' wil het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tijdens de vaccinatieweek van 20 tot 25 april 'jongvolwassenen' tussen de 20 en 45 jaar aansporen om hun mazelvaccinatie te checken. Want het probleem is vaak dat die groep geen zicht heeft op de graad van bescherming.

Een mazelvaccinatie gebeurt in twee dosissen. Die zijn allebei nodig om goed beschermd te zijn. Het eerste vaccin wordt gezet bij een baby, het tweede spuitje volgt rond de tiende verjaardag. Maar veel volwassenen weten niet meer of ze die tweede dosis wel gehad hebben.

"Normaal gezien staat die informatie op je vaccinatiekaart", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Vind je die kaart niet terug, dan kun je langsgaan bij je mutualiteit. Daar kunnen ze nagaan of je arts jouw mazelvaccinatie heeft genoteerd in het elektronische registratiesysteem Vaccinnet. Dat is mogelijk voor alle vaccins die zijn toegediend na 1997. Is dat niet het geval, dan moet je een inhaalvaccin tegen de mazelen krijgen."

De vaccinatieweek is een jaarlijks wereldomvattend initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Elk land kiest zelf welk thema het aankaart. Vaccinatie is in België een gemeenschapsbevoegdheid. Daarom kiest het bevoegd Vlaams agentschap voor het derde jaar op rij voor een sensibiliseringscampagne rond mazelen. Voor het eerst richt het zich daarbij op 'jongvolwassenen'.

Mobiel team

De ambitie is om de 95 procent vaccinatiegraad te halen. Daarom wil het agentschap zich nu ook richten op die mensen die toch nog door de mazen van het vaccinatienet glippen. Het wil daarom een mobiel team het veld insturen om die moeilijk bereikbare doelgroepen, zoals de Joodse of de zigeunergemeenschap, gericht te benaderen.

Ook niet-erkende scholen, waar het CLB niet op bezoek gaat, komen in het vizier. Het team zal eveneens worden ingeschakeld om inhaalvaccins te plaatsen in scholen waar een epidemie uitbreekt. Die zullen allemaal gratis zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234