Zondag 29/01/2023

5 tips

Bent u de volgende? Zo voorkomt u dat u ziek wordt op kantoor

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Een griepepidemie is in aantocht. De afgelopen week hebben opvallend veel Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Mogelijk zit u op dit moment tussen hoestende, niezende collega's op kantoor. En dat kan betekenen dat u de volgende bent. Maar er zijn manieren om te voorkomen dat u ziek wordt.

Jill Casters

1. Laat u inenten

Een vaccinatie is een van de meest doeltreffende manieren om u te beschermen tegen griep. Een prikje wordt vooral aangeraden voor bepaalde groepen, zoals vrouwen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap, 65-plussers, mensen met een chronische ziekte en personeel in de gezondheidssector, voor wie een besmetting met het griepvirus ernstigere gevolgen kan hebben. Voor die personen wordt de vaccinatie ook gedeeltelijk terugbetaald door de overheid.

Maar ook als u niet tot een van de risicogroepen behoort, is een vaccinatie nuttig. "De kans dat je dan nog besmet raakt, ligt minstens vijftig procent lager", zegt dr. Steven Van Gucht, viroloog aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Dat is ook de reden waarom sommige werkgevers een gratis vaccinatie aanbieden aan hun personeel; de kans op zieke werknemers wordt zo een flink pak kleiner.

Van Gucht helpt enkele misvattingen over het griepvaccin uit de wereld: "Er zijn zeer weinig neveneffecten, er is geen risico, en het is uitzonderlijk dat mensen er allergisch op reageren." Toch is het vaccin geen must voor gezonde personen die niet tot de risicogroepen behoren. Wie in goede gezondheid verkeert, moet zich immers weinig zorgen maken over de griep en is meestal na enkele dagen weer op de been.

2. Houd afstand

Om besmetting te kunnen voorkomen, is het belangrijk dat u weet hoe het virus zich verspreidt. Dat gebeurt volgens Steven Van Gucht op twee manieren. De eerste is door interactie met andere personen. Vermijden dat u anderen de hand schudt, volstaat niet. De infectie kan zich immers ook via de lucht verspreiden.

Het enige wat daarvoor nodig is, zijn kleine druppeltjes die wegspringen uit de neus of de mond. "Die druppeltjes zijn er zeker als mensen hoesten of niezen, maar kunnen ook ontstaan tijdens een gewoon gesprek", aldus Van Gucht. "Ze kunnen soms tot een meter ver springen, en dat kan voldoende zijn voor besmetting."

Een bijkomend probleem is dat zieke mensen één dag voor de symptomen er zijn het griepvirus al kunnen verspreiden. Iemand die niet echt ziek lijkt, kan u dus toch al besmetten.

3. Let op wat u aanraakt

De tweede bron van besmetting zijn de handen. Het griepvirus kan zich bevinden op bepaalde voorwerpen die veel aangeraakt worden: een deurklink, een trapleuning, een telefoon, de faxmachine, de koffieautomaat of liftknoppen. Ook onderweg kan u het virus oplopen - denk aan de palen in de metro of tram.

Dat is op zich niet erg, zegt Van Gucht: "Het virus springt niet zomaar in de mond." Maar onrechtstreeks geraakt het daar toch. "Veel mensen komen onbewust vaak met hun handen aan de mond of neus, of wrijven in de ogen. Zo breng je het virus zelf op de gevoelige plaats aan, en dan wordt het wel besmettelijk."

Daarom is het belangrijk dat u regelmatig uw handen wast, zeker als u een openbare ruimte betreden heeft. Dat mag overigens gewoon met water en zeep. "Het griepvirus is heel gevoelig. Het vetmembraan rond de viruscel maak je gemakkelijk kapot met zeep, en dan gaat het virus dood", klinkt het. Heeft u niet altijd de mogelijkheid om uw handen te wassen, dan kan een handgel soelaas bieden.

Andere tips:

• Neem een deurklink of een kraan vast met een papieren doekje

• Gebruik uw elleboog in de plaats van uw hand om het licht aan te knippen of een deur te openen

• Maak geen gebruik van andermans telefoon of toetsenbord

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

4. Versterk uw immuunsysteem

Plots massa's fruit beginnen eten of vitamine C slikken, heeft weinig zin. "Wel geloof ik erg in een gezonde levensstijl", zegt Steven Van Gucht. "Wie de algemene regels volgt - een goede nachtrust, een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging - heeft een algemene betere weerstand, dus ook tegen griep."

Supplementen raadt hij af. "Iemand die gezond is, heeft dat niet nodig. Als je extra vitamine C slikt, plas je die er toch gewoon terug uit." Een té hoge dosis vitamine C wordt overigens afgeraden. Volgens de Hoge Gezondheidsraad kunnen extreem grote dosissen leiden tot maag- en darmklachten of diarree.

De effecten van andere middeltjes die de weerstand zouden vergroten, zoals echinacea, zijn onvoldoende aangetoond. Sommige (kleinere) studies suggereren een positief effect, andere vinden helemaal geen effect. Hetzelfde geldt voor zink, waarvan soms gezegd wordt dat het de symptomen van griep en verkoudheid zou verlichten.

5. Als het virus u toch te pakken heeft

Voor u is het misschien te laat, maar voor anderen niet. Blijf, om te voorkomen dat u anderen besmet, thuis zo gauw u griepsymptomen vertoont: koorts, hoesten, keelpijn, een verstopte of lopende neus, spierpijn, hoofdpijn, rillingen en vermoeidheid.

Het best blijft u thuis tot minstens 24 uur nadat uw koorts geweken is. "Het besmettingsgevaar is het grootst op het moment dat er koorts ontstaat en kan drie dagen tot een kleine week duren", aldus Van Gucht.

Meer tips om besmetting te voorkomen:

• Hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg

• Gebruik geen linnen zakdoeken

• Hoest tegen uw arm - niet in uw handen - als u geen zakdoek heeft

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234