Vrijdag 21/02/2020

Het weer

Belgische winter wordt minder streng dan eerst verwacht

Beeld REUTERS

Volgens de seizoenvoorspelling van accuweather.com zal de komende winter in ons land minder streng zijn dan voorheen werd verwacht. Er mogen dan al tekenen zijn dat het tijdens de winterperiode veel zou sneeuwen en hard zou vriezen, toch zal de ijzige kou zich voornamelijk manifesteren in de Scandinavische regio. In Zuid-Europa is er dan weer meer kans op sneeuwval.

In het noordwesten van Europa is er weinig kans op stevige vrieskou, omdat de kern van koude lucht zich boven Scandinavië zal bevinden. De laatste modellen tonen aan dat we een normale winter tegemoet gaan, met tijdens de maand december af en toe een winterstorm. Een hogedrukgebied ten noorden van de Britse eilanden zal de strenge vorst weren en voor gemiddelde temperaturen zorgen. De kans op sneeuw blijft aanwezig, maar er worden geen Siberische taferelen verwacht.

Een dominant Atlantisch stormsysteem dat van west naar oost door Europa zal trekken zorgt voor een sterk contrast tussen de koude lucht boven Scandinavië en de milde lucht boven de Middellandse Zee. Concreet betekent dat stevige vrieskou van Denemarken tot Polen en verhoogde neerslag voor Zuid-Frankrijk, Italië en Zwitserland. Ons land ontglipt de dans en krijgt een standaard winter met kans op harde windstoten.

"Het Atlantische stormsysteem zal vooral in het noorden van Spanje en het westen van Frankrijk zorgen voor harde wind", zegt Tyler Roys, meteoroloog bij Accuweather. "In het zuidoosten van Frankrijk, het noorden van Italië en het noordwesten van de Balkangebieden verhoogt de kans op overstromingen door hevige neerslag." Volgens de weerman zal een sterk verhoogde stormactiviteit in het centrum van Europa zorgen voor een dikke laag sneeuw in de Alpen.

Onweersbuien in het zuiden

Tijdens het eerste deel van de winter blijft de vrieskou in onze regio beperkt. Dit is toe te schrijven aan de verdere ontwikkeling van de koudekern boven Scandinavië. Vanaf het tweede deel kan die kern wat zuidelijker komen te liggen waardoor er ook in Berlijn, Warschau en Minsk kans is op sterk negatieve temperaturen. Tijdens diezelfde periode zullen verschillende stormen boven het Middellandse Zeegebied zorgen voor meer neerslag in onze regio, waardoor de kans op sneeuwval verhoogt.

Terwijl het in Noord-Europa stevig gaat vriezen, krijgt het zuiden een totaal ander weerbeeld te zien. "Daar wordt het een milde winter met frequente onweersbuien", zegt meteoroloog Alan Reppert van Accuweather. "In Spanje, Portugal, Italië en de Balkan zullen de temperaturen hoger liggen dan normaal. In Portugal kan droogte zelfs een rol gaan spelen."

De warme lucht in deze gebieden zal zich met vocht voeden en dat geeft onweersbuien als gevolg. Door de koude bovenlucht verhoogt de kans op grote hagelstenen, harde windstoten en stortbuien. Volgens Tyler Roys zal vooral de Balkan tijdens de komende wintermaanden te maken krijgen met ongewone warmte.

Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234