Maandag 26/09/2022

Klimaattop

Belgische ministers naar Parijs: "Als alles goed gaat, hebben we donderdag een akkoord"

Marie-Christine Marghem. Beeld BELGA
Marie-Christine Marghem.Beeld BELGA

Op de klimaattop in Parijs komen deze voormiddag de klimaatministers van de 197 deelnemende landen toe. De delegaties houden hun hart vast, want de veeleer technische onderhandelingen van vorige week vervellen nu tot een politieke discussie. De Franse minister Laurent Fabius, voorzitter van de klimaatconferentie, drukt de hoop uit donderdag al tot een conclusie te kunnen komen. Marie-Christine Marghem treedt hem bij.

Voor ons land nemen vandaag federaal minister van Energie Marghem en haar Waalse collega's Carlo Di Antonio en Paul Furlan deel aan de onderhandeling. Morgen arriveren ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en Brussels minister Céline Fremault.

"Het is Frankrijk dat erop heeft aangedrongen dat de ministers echt in de zaal zouden zitten, om zeker te zijn dat er compromissen kunnen worden gesloten", zegt een Belgische onderhandelaar. "In Kopenhagen (dat wordt beschouwd als een mislukte klimaattop, nvdr.) namen de Denen zelf het heft te veel in handen, waardoor ze het vertrouwen kwijt raakten. Op andere klimaattoppen waren het dan weer de regeringsleiders die moesten onderhandelen. Nu zijn het de vakministers, dat is een goede zaak."

Voorzitter Laurent Fabius rekent naar eigen zeggen zelfs donderdag al op een akkoord. Officieel loopt de conferentie tot vrijdag, maar er wordt algemeen verwacht dat de eindonderhandeling zal uitlopen tot in het weekend.

Marghem treedt hem bij. "Als alles goed gaat, hebben we donderdag een akkoord", zei ze vanochtend in een korte toespraak tot de Belgische delegatie. "België gaat voor een leesbare, ambitieuze en bindende tekst."

Marghem: "Financiering wordt sleutelelement"

Later op de dag riep Marghem de onderhandelaars op de klimaattop op om aandacht te hebben voor de mensenrechten, maar tegelijk een ambitieus en bindend akkoord te sluiten.

"De klimaatpolitiek moet worden onderbouwd door wetenschappelijke bewijzen, maar worden gedragen door billijkheid", zei ze in haar officiële speech voor de 196 aanwezige landen."Wij willen een dynamisch akkoord waarin alle landen worden aangemoedigd het maximum te doen binnen hun mogelijkheden", zei Marghem. "Daarom ijveren we voor een ambitiecyclus van vijf jaar in het akkoord."

België is voorstander van een juridisch bindende tekst, verklaarde ze. "De klimaatpolitiek moet bovendien worden ingeschreven in de bredere context van duurzame ontwikkeling. Daarvan profiteren ook de energiezekerheid, de volksgezondheid, de technologische innovatie en de werkgelegenheid."

Maar een akkoord moet volgens de minister ook rekening houden met de mensenrechten, de gelijkheid van mannen en vrouwen en de rechtvaardigheid van de arbeidsmarkt. Marghem zei dat België flexibiliteit wil voor de minst ontwikkelde landen en andere kwetsbare staten. "Zij zijn de partners van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en we willen hen tegemoetkomen, vooral wat betreft hun beperktere mogelijkheden tot rapportage."

De energieminister besloot met de 250 miljoen euro aan klimaatfinanciering die ons land heeft toegezegd. "Want financiering wordt een sleutelelement voor een ambitieus akkoord."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234