Donderdag 20/02/2020

Artificiële Intelligentie

Belgische microchips componeren zelf muziek

Archiefbeeld van het Facebook Data Center in Lapland.Beeld AFP

We moeten nog bekomen van het idee dat computers in staat zijn zelfstandig muziek te componeren en filmscenario’s te schrijven. Toch komt het nanotechinstituut Imec uit Leuven al met the next big thing. Of beter iets heel kleins: de zelflerende microchip die muziek componeert.

Een thermostaat die verbonden is met het internet is niet interessant, omdat je met een smartphone van een afstand je verwarming kunt regelen. De absolute win van een intelligente klimaatregelaar is dat die jouw gedrag analyseert en weet dat je op dinsdag en donderdag gaat sporten. De verwarming kan in die gevallen makkelijk twee uurtjes later in actie schieten.

Die analyse kost heel wat rekenkracht en energie. De data van zo’n slimme thermostaat worden over het netwerk naar grote servers gestuurd, geanalyseerd en opnieuw bezorgd aan de juiste thermostaat.

“Eigenlijk draait de software van de toekomst, artificiële intelligentie, vandaag op hardware van het verleden”, weet roboticaexpert Jonathan Berte van Robovision. Om beelden te verwerken worden die in een computergeheugen geladen en gekopieerd naar een grafische kaart, die we bijvoorbeeld kennen uit de gamewereld. “Daar verspil je enorm veel energie mee, Imec stapt met zijn microchips af van die klassieke architectuur.”

Om inspiratie op te doen voor hardware die wel geschikt is om artificiële intelligentie ten volle te benutten, kijken computerwetenschappers over de hele wereld gefascineerd naar onze hersenen. Die hebben een enorme rekenkracht, waarmee ze snel complexe problemen kunnen oplossen. Tegelijkertijd verbruikt ons brein een minimum aan energie.

De onderzoekers van Imec zijn de eersten die erin slagen die efficiëntie van onze hersenmassa te benaderen. Al mogen we niet overdrijven. “Onze microchips leren op eigen kracht bij en hebben die grote servers niet meer voor alles nodig. Dat scheelt al enorm”, vertelt Diederik Verkest, onderzoeker bij Imec.

Patronen voorspellen

De microchips van Imec hebben in dit geval zichzelf geleerd muziek te componeren. “De chip leert patronen en ritmes herkennen uit bestaande menuetten en kan op basis daarvan zelf muziek maken.” De chip kan dus zelf associaties maken tussen wat hij al heeft opgedaan aan ervaringen en wat hij op een gegeven moment ervaart. 

Hoe meer ervaringen de chip opbouwt, hoe sterker de associaties worden die hij maakt. De muziek die de chips componeren lijkt dan ook heel goed op de muziek die de onderzoekers hebben ingevoerd.

Het is niet de bedoeling dat een van de microchips de volgende Kanye West of Beethoven wordt. “Deze case toont perfect aan dat onze technologie de chips in staat stelt op een energiezuinige manier ritmes te analyseren en te voorspellen.”

In de plaats van patronen en ritmes in menuetten analyseren, zouden de microchips ook ieders persoonlijk hartritme kunnen leren herkennen. “Als een hart subtiel van zijn normaal ritme afwijkt, kun je bijvoorbeeld de melding krijgen dat je beter bij de dokter langsgaat.” Of de arts ontvangt de melding en belt je meteen op.

Lage kostprijs

De microchips maken met andere woorden gezondheidsmonitoring op maat van individuele patiënten mogelijk, een belangrijke stap in een efficiëntere en betere, patiëntgerichte gezondheidszorg.

Hoelang de batterij van zo’n microchip vandaag meegaat, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het is wel de bedoeling de technologie verder te verfijnen en ter beschikking te stellen van bedrijven die ermee aan de slag willen gaan.

Imecs ultieme doel is artificiële intelligentie mogelijk te maken in zo klein mogelijke microchips die zo weinig mogelijk energie verbruiken, en dat voor een heel lage kostprijs, zodat de chips overal gebruikt kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234