Dinsdag 06/12/2022

Klimaat

Belgische klimaatprestaties bij slechtste van West-Europa: ‘Tijd om het roer om te gooien’

‘Vooral het feit dat België gedurende meerdere jaren de uitstoot niet heeft gereduceerd, kost ons land plaatsen in het klassement’, zegt klimaatexpert Noé Lecocq. Beeld iStock
‘Vooral het feit dat België gedurende meerdere jaren de uitstoot niet heeft gereduceerd, kost ons land plaatsen in het klassement’, zegt klimaatexpert Noé Lecocq.Beeld iStock

België is opnieuw gedaald in de jaarlijkse rangschikking van een zestigtal landen op het vlak van de strijd tegen de klimaatverandering, opgesteld door milieu-ngo’s. Ons land staat op de 40ste plaats (-5) in de ‘Climate Change Performance Index 2021’, nadat het vorig jaar al vier plaatsen gezakt was. België is daarmee een van de slechtste leerlingen van West-Europa.

Redactie en Belga

De index wordt sinds 2005 jaarlijks gepubliceerd door de ngo’s Germanwatch, NewClimate Institute en Climat Action Network. Er werken 400 energie- en klimaatexperten aan mee, van wie een groot deel leden van milieu-ngo's.

De rangschikking, die als onafhankelijk wordt voorgesteld, analyseert het klimaatbeleid van 57 landen en de Europese Unie, die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 procent van de wereldwijde broeikasgassen. Dat gebeurt op basis van veertien criteria, onderverdeeld in vier categorieën: de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van hernieuwbare energie, de energie-efficiëntie en het klimaatbeleid.

Klimaatakkoord van Parijs

België scoort niet alleen slechte punten wat betreft de uitstoot van broeikasgassen, maar ook voor gebruik van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatbeleid. Dat leidt dan ook tot een lage totaalscore. België voldoet niet aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, zo klinkt het, dat de opwarming onder 2 graden moet houden en indien mogelijk zelfs onder 1,5 graad.

“Vooral het feit dat België gedurende meerdere jaren de uitstoot niet heeft gereduceerd, kost ons land plaatsen in het klassement en duidt op het gebrek aan effect van het klimaatbeleid de laatste jaren”, zegt Noé Lecocq, klimaatexpert bij de milieu-organisatie Inter-Environnement Wallonië. Hij pleit ervoor dat het post-Covid-19-relancebeleid vervuilende activiteiten “structureel” zou afbouwen en “een resolute transitie” op gang zou brengen naar “een veerkrachtig en duurzaam model zonder fossiele brandstoffen”.

Zo scoren onze buurlanden

Zoals de voorgaande jaren werden de eerste drie plaatsen van het klassement niet ingevuld omdat geen enkel land volgens de auteurs van de index een voldoende ambitieus klimaatplan op tafel heeft gelegd. De vierde plaats, voor het best presterende land in het klassement, gaat opnieuw naar Zweden, dat boven het Verenigd Koninkrijk staat.

Met de 40ste plaats is België een van de slechtste leerlingen van West-Europa. Duitsland staat 19de, Frankrijk 23ste en Nederland 29ste. De laatste plaatsen zijn opnieuw voor Saoedi-Arabië (60ste) en de Verenigde Staten (61ste).

Alarmbel

Greenpeace trekt aan de alarmbel over het Belgisch klimaatbeleid. “Als we niet willen blijven zakken, moeten we nu het roer omgooien”, zegt klimaatexpert Mathieu Soete.

“België moet deze week (op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt, red.) niet alleen de verhoging van het Europese ambitieniveau voor 2030 steunen, maar er mee voor zorgen dat deze niet uitgehold wordt door boekhoudkundige trucs zoals koolstofputten of internationale compensaties”, benadrukt Soete. “Vervolgens moeten we dit doortrekken in het Nationaal Energie- en Klimaatplan en ook hier meer ambitie aan de dag leggen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234