Maandag 24/02/2020

"Belgische gsm-tarieven bij goedkoopste in Europa"

Beeld BELGA

In vergelijking met de buurlanden noteert België competitieve prijzen voor mobiele telefonie. Wie postpaid belt, dus met factuur, is enkel in Frankrijk en Groot-Brittannië goedkoper af, al is het verschil klein. België is hier steeds bij de goedkoopste landen, zo bleek vandaag bij de voorstelling van de tweede vergelijkende studie van de telecomprijzen van telecomregulator BIPT. Breedbandinternet echter, is bij intensief gebruik duur, en er is weinig keuze.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie stelde in de Kamercommissie Infrastructuur de resultaten voor van de studie die er kwam op vraag van minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a).

591 tariefplannen
Het BIPT analyseerde voor de periode van 6 augustus tot 30 augustus 2013 591 tariefplannen uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Minister Vande Lanotte is tevreden met de evolutie van de prijzen sinds de vorige meetperiode, augustus 2012. "Voor mobiele telefonie, post-paid, zijn we daar waar we moeten zijn", klonk het. Voor de verschillende verbruikersprofielen daalden hier de prijzen. De kleinste daling bedroeg 6 procent voor mensen die weinig bellen en sms'en, en geen mobiele data hebben. Maar voor de andere profielen daalden de prijzen tussen augustus 2012 en 2013 minstens 45 procent.

"Voor de jonge moderne gebruiker zitten we nu het laagst", aldus de minister. Het gaat om gebruikers die weinig bellen, recht hebben op een onbeperkt aantal sms'en en veel data gebruiken. De prijzen voor die categorie daalden met 54,9 procent tot 13,72 euro per maand. Dit profiel gaat wel uit van 500 megabyte mobiele data, waar formules vaak meer data aanbieden.

Prepaid
Het BIPT dankt de gunstige prijsevolutie voor postpaid aan de opgelegde verlaging van de zogenaamde MTR-tarieven (dit zijn de gespreksafgiftetarieven die operatoren onderling aanrekenen, nvdr.), de nieuwe telecomwet - die het gemakkelijk maakt om van operator te veranderen en de marktdynamiek sinds Telenet ook mobiele telefonie aanbiedt.

Ook voor prepaid diensten is België vrij goedkoop. Afhankelijk van het gebruikersprofiel is België afwisselend met Duitsland het tweede goedkoopste land. Ongeveer de helft van de mobiele gebruikers belt met een prepaidkaart (48 procent).

Mobiel internet (tabletgebruikers) is in België goedkoop bij een gemiddeld gebruik, maar duur bij intensief gebruik. Vande Lanotte verwacht dat de opkomst van 4G, de nieuwste generatie mobiel internet die veel sneller is, hier een en ander zal veranderen. "We zijn op de goede weg."

Intensief gebruik van breedbandinternet (onbeperkt volume en hoge snelheid) is met gemiddeld 66,5 euro per maand een pak duurder dan in de buurlanden. Ook is er weinig keuze. Dankzij de nieuwe telecomwet zal weldra het effectieve gebruik van breedbandinternet op de maandelijkse afrekeningen aangegeven worden. "We gebruiken het niet professioneel, maar we kopen wel het beste", illustreert Vande Lanotte. Ook verwacht hij een effect door de openstelling van de kabel.

Ryanair op internet
Voor medium gebruik van breedbandinternet is er wel veel keuze. De goedkoopste tarieven zijn bij de goedkoopste vergeleken met de andere landen, de duurste formules in België zijn ook de duurste in de vergelijking. Voor weinig gebruik is er geen aanbod in ons land. Er is hier "geen Ryanair op het internet", klinkt het.

Het duurdere breedbandinternet verklaart ook de beperkte prijsdaling voor bundels of de zogenaamde 'triple play' van internet, vaste telefonie en televisie, die eerder duur blijven. "Als we kunnen werken op de internetprijzen", verwacht de minister een impact op de prijs voor triple play.

Voor vaste telefonie liggen de Belgische prijzen onder het gemiddelde. In alle landen, op Nederland na, stijgt wel de prijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234