Luchtvaart
Belgisch onderzoek naar giftige dampen in vliegtuig: eerste resultaten zijn verontrustend
Voor het eerst onderzoekt een wetenschapper in ons land de gevolgen van giftige dampen in vliegtuigen. De eerste resultaten zijn verontrustend.
Al jaren woedt in de luchtvaartindustrie een discussie over de gezondheidsrisico's van zogenaamde fume events. Daarbij komt giftige lucht van de motoren via de airco in de cabine en cockpit terecht. Soms gaat het gepaard met hevige rook, al hangt er in veel gevallen enkel een doordringende geur in het vliegtuig.
Er zijn talloze verhalen van piloten die tijdens een fume event onwel worden achter hun stuurknuppel en van cabinepersoneel dat flauwvalt. Achteraf hebben sommigen blijvende klachten zoals barstende hoofdpijn. Sommigen gaan beven of verliezen het gevoel in bepaalde lichaamsdelen. In de sector spreekt men van het Aërotoxisch Syndroom. Dat zou niet alleen optreden na een fume event, maar ook bij chronische blootstelling aan lage dosissen giftige stof in de lucht.
Geen beroepsziekte
Geen enkele luchtvaartmaatschappij erkent dat het om een beroepsziekte gaat. Psycholoog Daniel Dumalin uit Oostende heeft het plan opgevat om (voormalig) cabinepersoneel en (ex-)piloten die klachten ervaren aan een uitgebreid hersenonderzoek te onderwerpen. Hij is daarmee de eerste in België die onderzoek doet naar het Aërotoxisch Syndroom. "Ik voer bij iedereen een QEEG-scan uit (waarmee hersengolven gemeten en in kaart worden gebracht, JBG) en vergelijk hun resultaten met die van gezonde mensen."
Eerder onderzoek naar het Aërotoxisch Syndroom beperkte zich bijna altijd tot bloedanalyses, neuropsychologisch onderzoek of autopsieën. Dumalin hoopt een extra dimensie aan de bestaande wetenschappelijke studies toe te voegen.
De eerste resultaten wijzen op een patroon. "Bij alle zeven onderzochte mensen merk ik minimaal dezelfde vorm van hersenschade in de gebieden die de cognitieve processen sturen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor concentratiestoornissen, geheugenproblemen of een overgevoeligheid voor prikkels. Frappanter is dat de schade bij mensen die al meer dan 10 jaar niet meer gevlogen hebben even duidelijk is als bij mensen die recent vlogen."