Zondag 28/11/2021

België voor de zoveelste keer berispt over fijn stof

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De Europese Commissie heeft België een laatste waarschuwing gegeven over de uitstoot van fijn stof. De Commissie meent dat België al jarenlang onvoldoende inspanningen levert om de vervuiling te beperken en vraagt dringende maatregelen. Zoniet dreigt een procedure voor het Europese Hof van Justitie.

België had volgens de Europese regelgeving al sinds 2005 maatregelen moeten nemen om de bevolking te beschermen tegen fijn stof (PM10). In Brussel, Luik, Vlaanderen en de Gentse en Antwerpse havengebieden in het bijzonder worden burgers sindsdien blootgesteld aan ongezonde PM10-waarden, zo stelt de Commissie.

Uitlaatgassen
De Commissie tikte België al eerder op de vingers. Drie jaar geleden werd ons land al eens voor het Hof van Justitie gedaagd en in november 2012 volgde een nieuwe aanmaningsbrief. De Commissie eist nu "snelle, vooruitziende en doeltreffende" stappen om ervoor te zorgen dat de periode waarin de Europese normen worden overtreden zo kort mogelijk wordt gehouden.

Volgens Bond Beter Leefmilieu bewijst de Europese procedure dat de Belgissche actieplannen tegen fijn stof niet volstaan. De plannen bevatten volgens de organisatie te weinig maatregelen gericht op uitlaatgassen. Maatregelen als het beperken van de snelheid op smogdagen hebben enkel een tijdelijk effect, meent BBL.

Gezamenlijk actieplan
BBL vraagt van de federale en regionale overheden een gezamenlijk actieplan met structurele maatregelen en dringt er ook op aan dat wordt afgezien van projecten die fijn stof in de hand werken, zoals de Oosterweelverbinding, een bredere Brusselse Ring of nieuwe shoppingcentra.

Fijn stof is afkomstig van de uitstoot door de industrie, het verkeer en de verwarming van woningen en kunnen astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en vroegtijdige sterfte veroorzaken. Heel wat lidstaten kampen al jaren met grote moeilijkheden om de Europese normen over fijn stof te respecteren.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234