België op een boogscheut van Amerika: zo zouden de landsgrenzen er 300 miljoen jaar geleden hebben uitgezien
Ruim 300 miljoen jaar geleden zag de aarde er helemaal anders uit dan nu. Terwijl de continenten nu van elkaar zijn weggedreven, waren die in het Paleozoïcum nog samengeklit in één megacontinent, Pangea genaamd. Van de Atlantische Oceaan was bijvoorbeeld nog geen sprake. Een artiest ontwierp een kaart die weergeeft hoe de landsgrenzen er toen zouden hebben uitgezien. Vroeger hadden we een buurland meer en was Amerika helemaal zo ver niet.
175 miljoen jaar geleden begon het megacontinent te breken in verschillende kleinere continenten, het Eurazië, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, India, Antarctica en Australië van nu. Geleidelijk aan dreven de continenten steeds verder van elkaar weg tot waar ze nu liggen.
Lees verder onder het beeld
Artiest Massimo Pietrobon wou wel eens weten hoe de politieke grenzen er in dat grote continent zouden hebben uitgezien. Zijn kaart geeft alle landsgrenzen mooi weer.
België had vroeger met het Verenigd Koninkrijk een buurland extra, want Het Kanaal had zich nog niet gevormd. En een trip naar Amerika was helemaal zover niet zonder de Atlantische Oceaan, even ver als een reis naar pakweg Italië.
Andere vreemde buurlanden in het Paleozoïcum waren de VS en Marokko, Canada en Portugal en Italië en Tunesië.
Bekijk HIER de kaart in hoge resolutie.