Donderdag 22/08/2019

Klimaat

“België kan klimaatdoelen halen”: deze vier maatregelen zijn nodig

Afgelopen zondag kwamen onder meer in Brussel en Luik opnieuw duizenden mensen op straat voor het klimaat. Beeld BELGA

Ons land kan de klimaatdoelen halen als het vier prioriteiten stelt, zo berekenden twee VUB-professoren. “Voor een effectieve energietransitie zal niet alleen de regering aan de slag moeten, maar ook de burger en de wetenschapper.”

Er wordt heftig gedebatteerd over klimaat, maar een duidelijk plan rond hoe België de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie (HEN) kan maken is er niet. De cijfers tonen nochtans duidelijk aan dat België de klimaatdoelstellingen wel degelijk kan halen en energieneutraal kan worden.

Dat stellen VUB-onderzoekers Willy Baeyens en Hubert Rahier, beide chemici, in een doorgerekend nieuw onderzoek.

Om dat te halen moeten we vier belangrijke maatregelen nemen:

1. Minder energieconsumptie, onder andere door onze huizen voldoende te isoleren en door warmte-overschotten meer te gebruiken

2. Ons gebruik aanpassen aan de beschikbaarheid

3. Opslag voor HEN-energie voorzien

4. Meer elektriciteitstransport, al gebeurt dat best internationaal en eventueel zelfs intercontinentaal

De studie toont aan dat het potentieel van HEN in ons land zeer groot is, maar dat de toepassing ervan niet simpel is. Daarom moeten we zelf zoveel mogelijk produceren. "De boodschap voor alle burgers is daarom: plaats fotovoltaïsche zonnepanelen en eventueel ook een zonneboiler", aldus de onderzoekers.

Een hindernis is dat productie van zonne- en windenergie niet altijd overeenstemt met het moment waarop we de elektriciteit nodig hebben. "De kortetermijnopslag kan met batterijen, maar op langere termijn moet het via chemische weg", zegt Baeyens. "Technisch kan dat met waterstof en methaan en/of methanol. Wel heb je dan enorme opslagruimtes nodig om die producten te bewaren. Bij fossiele brandstoffen heeft de natuur dit voorzien, nu moeten we dat zelf doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden