Dinsdag 05/07/2022

Video

België en Nederland inspecteren samen kerncentrale van Doel

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) vandaag bij hun bezoek aan Doel. Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) vandaag bij hun bezoek aan Doel.Beeld BELGA

Minister voor Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon en de Nederlandse minister voor Milieu Melanie Schultz willen onderling beter communiceren over hun nucleaire veiligheid. Dat is vandaag gezegd na de deelname van de ministers aan een nucleaire kruisinspectie van de kerncentrale van Doel door de Nederlandse en Belgische toezichthouders. Jambon en het FANC benadrukten dat Doel veilig is. Schultz lijkt vertrouwen te hebben in het Belgische nucleaire toezicht. "Er zit een veiligheidsstempel op van de autoriteiten. Waarom zou ik als Nederlandse minister zeggen dat de centrale dicht moet, als ze aan alle eisen voldoet", klinkt het.

Redactie

Na de recente incidenten in niet-nucleaire gedeeltes van Belgische kerncentrales, met stilleggingen tot gevolg, ontstond bij de Nederlandse bevolking en in de politiek discussie over de veiligheid van de Belgische kerncentrales.

Eerder afgesproken gemengde inspecties kenden vandaag een start. Schultz en Jambon woonden een deel ervan bij. In de marge zaten de ministers ook samen om te praten over nucleaire veiligheid. "Vandaag is een belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen België en Nederland inzake de nucleaire veiligheid", zei Jambon daarover.

Communicatie
De minister begreep dat er vragen zijn over de nucleaire veiligheid, maar benadrukte dat de recente incidenten plaatsvonden in niet-nucleaire gedeeltes, en dat er daardoor geen problemen waren met de nucleaire veiligheid. "Laten we ons niet nodeloos ongerust maken, al heb ik begrip voor de vragen uit België en de buurlanden. Daarom moeten we over de landsgrenzen heen blijven communiceren. Over de communicatie gaan we afspraken maken, om die beter af te kunnen stemmen."

Jambon en Schultz deden geen uitspraken over de inspectieresultaten van vandaag zelf, mede omdat ze nog de hele dag gingen lopen. De Nederlandse minister zei bewust te zijn van onrust, maar stelde dat veiligheid het allerbelangrijkste is: "Er is onafhankelijk toezicht, door het FANC, zoals in Nederland door de ANVS. Daarboven is dan ook weer internationaal toezicht", stelde ze. "De autoriteiten zeggen dat de centrale zoals ze nu veilig is en ze blijven daar op toezien en ze hebben er vertrouwen in. Het gaat om deskundigen, wat ik van belang vind. Tegelijkertijd moeten we altijd alert blijven, zowel voor deze als de eigen centrales".

Goede afspraken
"Er zit een veiligheidsstempel op van de autoriteiten. Deze centrale vervult voor België een belangrijke rol in de energievoorziening. Waarom zou ik als Nederlandse minister zeggen dat die dicht moet, als die aan de eisen voldoet?", vervolgt Schultz. "Als er wat aan de hand is, dan ben ik de eerste om te zeggen dat die dicht moet, maar dat is op dit moment niet het geval."

De Nederlandse benadrukt ook het belang van participatie en transparantie, onder meer via toegang tot elkaars systemen en resultaten. "De betrokkenheid van gemeenten in de grensstreek is bij kerncentrales van groot belang. De communicatie over incidenten, daar moeten we meer op inzetten en daar hebben we goede afspraken over gemaakt."

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234